Fagskole Oppvekstfag Fagbrev

Slik gir du barn med autisme en bedre barnehagehverdag

Autisme i barnehagen kan være en stor utfordring. Men følger du noen enkle tips, kan det bety hele verden for dem som fungerer litt annerledes.

For tilfeller av kraftig autisme er det nok ideelt med en spesialbarnehage som Trosterud Senter i Oslo, som vi har skrevet om tidligere. Men det er langt fra nok plasser til at en slik barnehage er mulig for alle, og det kan dessuten være nyttig for småtasser med autisme å venne seg til andre mennesker så godt det lar seg gjøre.

Det vil likevel være naivt å tro at barn med autisme vil kunne passe rett inn med de andre barna med én gang. Litt tilrettelegging må på plass, og da gjelder det først å vite hva autisme faktisk betyr i praksis.

 

Typiske kjennetegn for barn med autisme

  • De er høysensitive, og lys, lyder og inntrykk oppleves mye mer intense og overveldende.
  • De trenger forutsigbare rutiner for ikke å bli stressede og frustrerte.
  • De er tregere til å lære enn andre barn, siden autisme ofte kommer sammen med annen forsinket utvikling.
  • De er ikke så opptatte av andre mennesker, eller har i hvert fall vanskelig for å uttrykke det.
  • De sliter med å forstå ansiktsuttrykk og gester.
  • De lar seg lett rive med av følelser – en utfordring når følelsene er stress og frustrasjon.
  • De gjør gjentakende bevegelser, som for eksempel veiving med armene. Virker ofte stressdempende, og er en form for selvstimuli.
  • De er ofte mer opptatt av å samle, sortere og sette leker i system enn å leke med dem.
  • De har smale men dype interesser. Høyfungerende barn kan bli veldig opptatt av et snevert (og ofte tilsynelatende kjedelig) tema, og lære alt om det.

Kjenner du igjen flere av tegnene over i et barn som ikke har blitt diagnosert, bør du ta det opp med foreldrene. Jo fortere diagnosen blir oppdaget, jo bedre tilrettelagt kan hverdagen bli – noe som gir bedre forutsetninger videre i livet.

Les mer: Alt du trenger å vite om oppvekstfag, samlet på ett sted.


 

3 praktiske tips

Hva kan du så gjøre av praktiske tiltak? Vel, vi har tre gode tips:


Bruk dagtavler

Barn med autisme lever for trygge rutiner, og brudd på dem kan virke skremmende. Å starte hver dag med å gå gjennom en timeplan for dagen er smart, særlig om den er rimelig lik hver dag. Denne timeplanen bør være i form av det som kalles en «dagtavle», som bruker bilder i stedet for tekst og tall.

Bilder er lettere å forholde seg til for de fleste med autisme, og ved å gjøre klar noen faste bilder av aktiviteter (for eksempel lunsj, tegning, klosser eller sang) du kan klistre på plass, kan barnet få en oversikt og vite hva han eller hun kan forvente.

Start i det små med de viktigste aktivitetene, og bygg på etter hvert. Barnet kan selvsagt få bidra med ønsker også.


Tegn fremfor tale

Om du tenker på hvor komplisert språk faktisk er, er det nesten et mirakel at vi er i stand til å plukke det opp i så ung alder som de fleste av oss gjør.

Den autistiske hjernen er bygget opp med mindre fokus på kommunikasjon enn en typisk hjerne, så språk tar ofte mye lenger tid å lære seg. Det betyr at barna gjerne kan ønske å kommunisere noe, men forstår ikke hvordan. Er det rart det fører til frustrasjon?

Hvis det er tilfelle med barnet i din barnehage, er det lurt å ta noen hint fra verdens hørselshemmede. Bruk tegn. Det viser seg at det ofte er mye lettere å lære seg noen enkle tegn enn noen enkle ord når språket henger etter.

I Trosterud Senter Barnehage har de tre tegn som prioriteres først: «Ferdig», «hjelp» og «mer». Så kan du bygge på etter hvert.


Forbered timeouts

En barnehage kan være et rimelig stressende sted, selv for voksne. Tenk deg så at sansene dine jobber overtid, og hjernen sliter med å sortere ut hva som er viktig å få med seg og hva som kan ignoreres. Du er kanskje i stand til å blokkere ut hoiing og skriking, men det kan være umulig for et barn med autisme. Selv høylytte lysrør eller et bråkete vifteanlegg kan bli helt uutholdelig i lengden, noe som kan føre til utagering.

Ha derfor klart et rolig tilfluktssted der barnet kan få slappe av når verden blir litt mye. Et vanlig hjelpemiddel for barn med autisme er såkalte sanserom, som er fylt med stimulerende gjenstander barnet kan få leke med eller kikke på. Det kan for eksempel være boblerør (en slags lavalampe) eller en kuledyne (en dyne fylt med tunge kuler som er avslappende å få over seg).

New Call-to-action

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Slik blir barna i barnehagen bedre mennesker med høytlesning


Visste du at bøker faktisk lever til de grader opp til sitt rykte? Enten det...

Les mer

Slik ser barnehagen ut for mange innvandrerforeldre


Sett utenfra er det kanskje ikke så rart at noen blir skeptiske til den norske...

Les mer

Sjenerte barn i barnehagen – hvordan kan du hjelpe?


Du har sikkert et og annet barn som holder seg mest for seg selv. Hva er beste...

Les mer