Fagskole Oppvekstfag

I debatten om førsteklassingene har vi noe å lære fra barnehagen

Som fagskole med mange studier i oppvekstfag, følger vi selvfølgelig mye med på debatten om førsteklassingene. Det som opprinnelig skulle være en myk, lekpreget overgang mellom barnehage og skole, har i manges øyne blitt altfor teoretisk og stillesittende.

Tanken var god – elevene gjorde det ikke kjempebra på skolen, så en naturlig løsning var å innføre mer læring allerede fra første stund, slik at de fikk et ekstra år til å lære på. Men resultatene har uteblitt. Dessuten må en jo spørre seg – er prestasjon og gode karakterer alt vi vil ha ut av skolen? Selv når du er seks år og kribler etter å løpe rundt og leke med vennene dine?

Å lære å være et menneske

Debatten har nådd barnehagen også, og den nye rammeplanen tilsier at mer læring skal inn i barnehagen. Likevel er rammene(!) fremdeles noe friere her enn på skolen, og det er viktig at politikerne forstår at de som jobber i barnehagen allerede vet en ting eller to om hvordan barn lærer best. For læring er ikke synonymt med klasseromsundervisning. Faktisk har det ikke alltid så mye med fag å gjøre i det hele tatt.

Det vi voksne har litt lett for å glemme, i hvert fall om vi sjelden omgås barn selv, er at alt må læres på et tidspunkt. De første seks årene av et barns liv lærer du kanskje like mye som hele resten av livet til sammen: Nemlig hvordan du skal være et menneske i verden.

Selv om det er viktig å kunne gangetabellen, er den ikke til stor hjelp hvis du ikke vet hvordan du får andre til å ville ha deg med på å leke, eller hvordan du takler en konflikt uten at noen blir lei seg. Sånt må du nesten lære gjennom å prøve og feile, og hjelpes på vei av en forståelsesfull og kompetent voksen.


Les mer: Alt du trenger å vite om oppvekstfag, samlet på ett sted. 🧒🏼


Læring gjennom lek

Lek er måten barn uttrykker seg på. Når du allerede i en alder av seks år reduseres til å få 30 skarve minutter til dette på en hel skoledag, vitner det om en voldsom nedvurdering av hvor viktig leken er. Dessuten lærer ikke lek bare bort sosiale koder.

Vi møter mange dyktige barnehagemedarbeidere hver eneste dag i fagskolen, og vi har også mange ansatte som har jobbet der selv. Det som går igjen, og som du sikkert vet fra før, er at barn lærer best når det pakkes inn i lek og aktiviteter. Barn er naturlig nysgjerrige, så med litt forberedelser er det nesten ingen grense for hva som kan læres på bare en enkel skogtur: sopparter, tretyper, hvor vannet kommer fra når det regner og hvor det blir av, og hvordan du best bestiger en knaus (eller er det kanskje et fjell?).

Læring i barnehage gjennom lek.

Du er ikke klar for studenttilværelsen med forelesninger og lange timer på lesesalen når du er seks år (mange er jo ikke klare når de er tjue engang), men for et lite barn kan nok skolen ofte virke som den forventer det av deg. Barndommen er ikke over det øyeblikket du trer inn på skolegården i første klasse. Den fortsetter lenge, og det må de som bestemmer over skolen huske på.

Lytt til barnehagen

Det skal nevnes at det tross alt er veldig mange som er helt enige i alt dette, både blant politikere og grunnskolelærere. Noen ganger er det rett og slett systemet selv som gradvis har sklidd litt ut, og derfor er det så viktig at debatten blir tatt.

Vi vil avslutte med en oppfordring:

Det er mye fokus på det barna skal lære, men det viktigste er kanskje å øke kunnskapsnivået blant de voksne. Jo mer kunnskap du har om hva barn trenger, hvordan de lærer og ikke minst hvordan de oppfører seg i frilek når ingen voksne legger føringer for dem, jo lettere blir det for barna å møte en krevende skolehverdag i årene som kommer.

Da er det nok smart å lytte til dem som jobber i barnehagen.

Abonner på AOF-bloggen.

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Hvor burde du som jobber i barnehage gå for å få mer kompetanse?


Uansett hvor glad du er i jobben din, har du nok dager der du føler deg litt...

Les mer

Disse artiklene ble mest lest i 2018


I løpet av 2018 har vi skrevet og publisert mange spennende artikler som leserne...

Les mer

Hva slags rollemodell er du for barna i barnehagen?


I barnehagen lærer vi barna hvordan de skal være, enten vi gjør det bevisst eller...

Les mer