Fagbrev arbeidsliv

Derfor sender Coca-Cola sine arbeidstakere på fagbrevkurs

Da pandemien inntraff, valgte drikkevaregiganten å satse på kompetanseheving.

Koronapandemien kom bardus på de fleste av oss i 2020. Coca-Cola Europacific Partners så en anledning til å gjøre noe positivt ut av det, ved å tilrettelegge for utdanning og fagbrev.

Genevieve Prebensen bærer tittelen Senior Manager People & Culture Business Partner, Field Sales & Hot Beverages, og er ansvarlig for salgsavdelingens HR og personalpolitikk. 

– Det har alltid ligget i tariffavtalen at man har kunnet ta fagbrev. Men da vi begynte å se på muligheter for å unngå å permittere folk, var et av forslagene fra fagbevegelsen å jobbe med kompetanseheving, forteller hun.

Resultatet ble blant annet 58 nye fagbrev i salgsfaget – med flere på vei.

 

Fagbrevet fører til mestring og kompetanse

Prebensen forteller at fordelene med fagbrev er mange, både for arbeidstaker og arbeidsgiver:

– Dette er folk som har jobbet med salg i mange år, men det er verdifullt å systematisere og sette navn på kompetansen, og få bevis på at du kan det du sier du kan. For noen vil avlagt fagbrev også innebære en lønnsøkning. Viktigst av alt er likevel at det gir en følelse av mestring, som hjelper de ansatte med å yte sitt aller beste.

Hun understreker at fagbrev også gir store fordeler for bedriften som helhet:

– Det styrker engasjementet og konkurransekraften vår som selskap. Fagbrevet gir ny input og nye impulser, som igjen skaper en levende bedrift. Arbeidsmarkedet i dag er dessuten tøft, og det er arbeidstakers marked, ikke arbeidsgivers. Da må man ha noe å lokke med, som kompetanseheving.

Les også: Er det verdt å betale mer for ansatte med fagbrev?

 

Tilrettelagte teorikurs for Coca-Colas ansatte

Satsingen på kompetanseheving ble utviklet av et eget kompetanseforum, som besto av ressurser fra HR-avdelingen og fagbevegelsen. For å gjøre det enklere å bestå teorieksamen som kreves før du går opp til fagprøven, valgte Coca-Cola å benytte seg av teorikursene til AOF Norge.

– Det er jo litt tøft å sette seg på skolebenken igjen om du er 45 år. Av de 58 som har tatt fagbrevet så langt har alle sammen tatt Teori til fagprøven, forteller Prebensen.

Kursene er finansiert av Kompetanse Norges bransjeprogram for mat- og drikkevareindustrien. Prebensen roser hjelpen hun har fått av AOF Norge:

– De har hjulpet oss med å finne smidige løsninger, med tilpassede kurs som passet med arbeidstiden. AOF Norge satte sammen tre fulle klasser med bare Coca-Cola-folk, som ga mer trygghet for de som skulle ta kursene, og alt digitalt så man kunne delta fra hvor som helst i landet.

 

Strålende fornøyde arbeidstakere

Det er tydelig at kompetanseheving er en enorm motivasjonsfaktor for de ansatte. I en anonym medarbeiderundersøkelse rant det inn med positive tilbakemeldinger:

«Jeg syns det er fantastisk gode muligheter til å heve kompetansen og at det er et bevis fra selskapet at “menneskene er viktigst” ikke bare er noe man sier.»

«Jeg vil bare takke for at dere har gitt alle i CCEPN dette tilbudet og at så mange faktisk har benyttet seg av enten kurs eller skole. Dere er et selskap som virkelig bryr dere om enkeltmennesket. Dette har jeg ikke opplevd på tidligere arbeidsplasser.»

«Helt topp og flott med påfyll som faktisk er relevant for oss. Bra veileder og gøy så langt.»

«Jeg håper dette tilbudet vil fortsette i fremtiden, da det er noe som gir ekstra motivasjon i hverdagen og også inspirasjon til å utvikle seg for andre roller i selskapet.»


Til høsten skal nok en pulje med nye praksiskandidater fra Coca-Cola ta fagbrevet. Kanskje er det også noen på din arbeidsplass som vil sette pris på tilbudet?fagbrev-ansatte

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Hva slags rollemodell er du for barna i barnehagen?


I barnehagen lærer vi barna hvordan de skal være, enten vi gjør det bevisst eller...

Les mer

Disse artiklene ble mest lest i 2018


I løpet av 2018 har vi skrevet og publisert mange spennende artikler som leserne...

Les mer

5 råd for ADHD i barnehagen


Barn med ADHD kan være en håndfull om du allerede er strukket til bristepunktet....

Les mer