Fagbrev

Det er enklere å ta fagbrevet enn mange tror

Det er viktigere enn noen gang å ha fagbrev. Heldigvis er det ikke så vanskelig som du kanskje frykter.

Det er utvilsomt mange dyktige, men ufaglærte folk rundt i det ganske land, som drømmer om å ta fagbrevet. Likevel blir det ofte med drømmen.

Det er fryktelig synd. For det første er fagbrevet en uvurderlig dokumentasjon på at du har interesse for og faglig kunnskap om yrket ditt, noe som kan være vanskelig å bekrefte for utenforstående dersom du for eksempel skal søke ny jobb. 

For det andre er det veldig vanlig å oppleve ny motivasjon for yrket etter å ha tatt fagbrevet, samt mot til å ta på seg nye og mer krevende oppgaver.

For det tredje er vi inne i en periode med mye permitteringer og omstruktureringer i arbeidslivet. Da er fagbrevet godt å ha i bakhånd, enten du vil vise deg uvurderlig for nåværende arbeidsgiver, eller for å stille godt kvalifisert for din neste.

Men så var det dette med all jobben det krever, da. Eller?

 

Du må ikke tilbake til videregående for å ta fagbrev

Først og fremst er vi nødt til å rydde opp i denne feiloppfatningen én gang for alle: Du slipper å sette deg tilbake med skoleelever på videregående og bli lærling. Er du voksen og tar fagbrevet, er det nemlig yrkeserfaring det handler om.

Så lenge du har fem år med relevant praksis, kan du ta fagbrevet som praksiskandidat. Har du jobbet minst fem år til sammen i yrker som er relevant for fagbrevet ditt, kan du dermed gå rett opp til teoriprøve og praktisk fagprøve.

Har du planer om å ta teorikurs til fagprøven (mer om dette under), kan du fint begynne på det etter kun tre til fire års relevant erfaring.

 

Hva om jeg mangler fem års relevant praksis?

Hva med deg som er relativt ny, eller har jobbet mye deltid, og tenker at det vil ta lang tid å samle nok praksis? Dersom du ser tilbake på CV-en din og innser at du ikke har fem år med relevant yrkeserfaring, har du to muligheter.

Den ene er å se over igjen. Det er nemlig overraskende mange forskjellige yrker og erfaringer som teller, selv noen du kanskje ikke tror gjelder for ditt fagbrev.

Skal du for eksempel ta fagbrev i helsearbeiderfaget, kan tidligere skolegang fra helse og oppvekst gi fratrekk på kravet om praksis. Erfaring fra reiselivsbransjen teller mye dersom du skal ta fagbrev i salgsfaget, og selv et fagbrev i noe så annerledes som tømring vil regnes som seks måneders erfaring til et urelatert nytt fagbrev.

Se over de ti ulike utdanningsprogrammene for yrkesfag ved VGS, så får du en litt bedre idé om hvilke yrkesgrupper som overlapper. Aller enklest vil det være å ta kontakt med oss i AOF Norge for å grave litt sammen med deg. Vi svarer jevnlig på nettopp denne typen spørsmål for å finne ut hva som kan brukes av din tidligere erfaring og utdanning.

 

Fagbrev på din egen arbeidsplass

Hva om du likevel ikke har nok erfaring? I noen fylkeskommuner kan du faktisk tegne lærlingkontrakt og ta fagbrev på jobb selv uten relevant VGS-utdanning. Her snakker vi full lønn (ikke lærlinglønn!), og veiledning for at du skal kunne ta fagbrevet etter cirka fire års tid.

Følger du denne ordningen, trenger du bare ett år med erfaring fra yrkeslivet fra før. Resten opparbeider du deg underveis.

Merk at langt ifra alle fylkeskommuner og arbeidsgivere tilbyr denne muligheten, men vi anbefaler at du undersøker. Kanskje er du én av de heldige?

 

Hvordan lære teori uten å ha gått på skole?

Greit, så du har opparbeidet deg praktisk kompetanse mens du har vært i jobb, men fagbrevet krever likevel en teoretisk eksamen. Selv den som sitter med mye erfaring og kunnskap fra yrket, kan oppleve det som krevende å skrive en god eksamensoppgave som viser hva man kan.

Heldigvis kan du ta kurset Teori til fagprøven ved AOF Norge. Gjennom kurs på 60–120 timer, lærer du alt du trenger å vite for å bestå eksamen med glans, inkludert oppgaveskriving.

Kjenner du på høye renter og strømregninger, og sliter med å rettferdiggjøre prisen på kurset? Da kan vi glede deg med at AOF Norge tilbyr flere offentlig finansierte teorikurs.

Bor du langt unna undervisningsstedet, og kjenner at det blir fryktelig langt å pendle? Da er det en fordel at kursene nå hovedsakelig er heldigitale, så du kan følge dem hjemmefra.

Med andre ord – det finnes mange veier til fagbrevet, selv for deg som har hatt gode grunner til å utsette det. Så hva er det egentlig du venter på?New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Fagbrev? Jeg kan jo alt fra før!


Denne er for deg som tenker du er ferdig utlært.

Les mer

Ikke bare vaskehjelp – så mye må en renholdsoperatør kunne


Trodde du det var enkelt å jobbe med renhold? Tro om igjen!

Les mer

Derfor sender stadig flere arbeidsgivere sine ansatte på fagbrev-kurs


Ansatte som får bekreftet at de er dyktige fagfolk, kommer også til å prestere...

Les mer