Fagbrev

Fagbrev? Jeg kan jo alt fra før!

Denne er for deg som tenker du er ferdig utlært.

Hvorfor ta fagbrev? For en elev som skal til å begynne på videregående, er svaret rimelig enkelt. Du lærer hvordan du skal gjøre den fremtidige jobben din. Hvorfor ellers? Men å ta fagbrev etter å ha jobbet i bransjen i årevis, er det noe vits?

Nå er det engang sånn at det er mange veier til yrkesfag. Om du jobber innen helsesektoren, barn- og oppvekst, salg, bygg eller noe helt annet, er du definitivt ikke alene om du gjør dette uten papirer på at du har relevant skolegang. Kanskje fristet det lite med flere år på skolebenken, eller kanskje du opprinnelig planla å drive med noe helt annet. Nå er du nå én gang her, og har lært å utføre jobben din for lenge siden.

Eller?

Lærer du mer av å ta fagbrev?

AOF Norge tilbyr ikke selve fagprøven, men vi snakker med mange som planlegger å ta den, gjennom kurset Teori til fagprøven. Her er det en del som får noen øyeåpnere, skal vi tro tilbakemeldingene.

Ta for eksempel Trond, som jobber med byggdrift, og ville ha papirer på kompetansen sin i tilfelle han skulle bytte jobb i fremtiden. Mens han i utgangspunktet tenkte at «dette er noe jeg kan», gjorde kurset og møtet med så mange andre i samme jobb, at han innså hvor mye det fortsatt var igjen å lære.

Når du har jobbet lenge med noe, er det ganske lett å gå inn i noen rutiner, og jo flere rutiner du har, jo mer av dagen din går på autopilot. Noen ganger trenger vi en liten vitamininnsprøytning i form av ny og oppdatert kunnskap, for å virkelig avgjøre om vi gjør ting på den smarteste måten, eller bare den enkleste.
 

Kunnskap kommer andre til gode

Dersom du jobber med andre mennesker, som i omsorgs- eller oppvekstyrker, er det ikke bare deg selv kunnskapshull eller rutinejobbing går utover. I et intervju i Fagbladet, kan vi lese om Else som tok fagbrev innen helsefag i en alder av 40. Hun hadde alltid hjulpet pasienter som ba om det, uten å innse at det faktisk fungerte mot sin hensikt; resultatet ble tillært hjelpeløshet rundt oppgaver pasienten kunne klart selv.

Selv om faglærte kolleger anbefalte henne å la dem klare oppgavene selv, måtte fagbrevet til for at hun skulle få selvtilliten til å si nei.

Det er noe med å faktisk jobbe med teorien bak faget sitt, og dermed bygge en mer robust grunnmur å basere arbeidet på. Da unngår du følgefeil du har med fra tidlig opplæring eller egne løsninger du har utviklet over tid. 

Andre fordeler med fagbrev

Nå har vi snakket mest om kunnskapen du tilegner deg gjennom å jobbe med pensum til fagbrevet, men la oss bare nevne til slutt at det også er andre veldig gode grunner til å endelig avlegge fagprøven. Mange arbeidsplasser har tariffavtaler som gir mer lønn til dem som kan fremvise fagbrev, og selv de som ikke har det, vil ofte kunne overtales ved å vise til papirer på kompetansen din.

Ønsker du å stige i gradene på jobb, eller å søke et annet sted, er det ofte lite å slå i bordet med uten annet enn realkompetanse. Du kan så klart være heldig, eller født som en dyktig forhandler, men om du kjenner at du skulle hatt litt mer å vise til, er fagbrevet det naturlige neste skritt.

New call-to-action 

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Det er enklere å ta fagbrevet enn mange tror


Det er viktigere enn noen gang å ha fagbrev. Heldigvis er det ikke så vanskelig som...

Les mer

Fagbrev: Slik består du teoretisk eksamen


For mange er teorien det skumleste med å ta fagbrev. Slik stiller du forberedt.

Les mer

Er det for sent å ta fagbrev i voksen alder?


Det er aldri for sent å ta fagbrev. Fordelene er nemlig store.

Les mer