Fagbrev Service og Samferdsel

Jobber du med kontor og administrasjon? Fagbrevet er ikke langt unna

Om jobben din foregår på kontor, og inkluderer kundeservice, informasjonsbehandling eller administrative oppgaver, er et fagbrev neste skritt på karrierestigen?

Det er i hovedsak to grunner til å ta fagbrev. Den ene er å bruke det som en anledning til å lære teorien bak yrket ditt og møte likesinnede. Den andre er å skaffe dokumentasjon på at du kan det du driver med, noe du ellers bare implisitt kan vise til gjennom yrkeserfaring. 

Norske arbeidsgivere etterspør flere arbeidere med fagbrev, og vi står i fare for å være underbemannet på fagarbeidere i nær fremtid. Å ta fagbrevet kan altså gjøre deg veldig ettertraktet når du søker jobb eller skal forhandle om stillingen din. 

Hva lærer du av å ta fagbrev i Kontor og administrasjon?

Kontor og administrasjon er et fagbrev med veldig bredt bruksområde. Med et såpass bredt fag er det også mulig å bruke fagbrev til å skaffe kunnskap som komplementerer yrket ditt på mer praktiske punkter. Mens det er få rene kontorister og sekretærer i arbeidslivet i 2019, er fagbrevet relevant for alle som jobber på kontor, med kundeservice og informasjonsbehandling. 

Det er tross alt få bedrifter som har «kontor» som kjernekompetanse; de driver med noe annet et kontor. Likevel er de helt avhengige av støttefunksjoner gjennom gode kontormedarbeidere i organisasjonen.

Typiske oppgaver for en fagarbeider i Kontor og administrasjon er:

  • Svare på e-post og telefon
  • Kundebehandling og brukerstøtte
  • Regnskap, fakturering og lønnsarbeid
  • Planlegge kurs og andre arrangementer
  • Registrere timelister
  • Arkivarbeid og postsortering
  • Innkjøp til kontoret
  • Saksbehandling

Hva blir neste skritt?

For å motta fagbrev melder du deg først opp til en teoriprøve, for deretter å bestå en mer praktisk fagoppgave. Vi anbefaler at du leser deg opp på vår hovedside om fagbrev hvis du er interessert i å gjøre alvor av drømmen. 

Den teoretiske fagprøven kan avlegges to ganger i året ved din fylkeskommune, så det er smart å stille forberedt. Du har egentlig tre muligheter:

  • Gå direkte på prøvene
  • Les pensum på egen hånd
  • Ta et teorikurs hos AOF Norge i forkant, der du gjennomgår all teori i faget

Her må du egentlig avgjøre selv hvor trygg du føler deg på teorien bak yrkesfeltet ditt, og hvor komfortabel du er med å skrive akademisk. Teorikurset kan hjelpe deg med dette, så vi anbefaler at du melder deg på dersom du kjenner på behovet. Kurset er støttet av Lånekassen, og finnes både i klasseromsvariant og som nettkurs. 

New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Når skal du si fra og når har du taushetsplikt?


Å jobbe med barn medfører mye ansvar. De er i en sårbar fase av livet der de er...

Les mer

Gjør deg klar til å ta fagbrevet med et eget kurs i yrkesnorsk


Ønsker du deg fagbrev, men er redd for å ta eksamen og fagprøven på norsk? Disse...

Les mer

Visste du at du har tilgang på internasjonale fagforeningskurs?


Enten du trenger å friske opp engelsken eller forstå hvordan utenlandske kollegaer...

Les mer