Fagbrev Service og Samferdsel

Dette må du kunne for å ta fagbrev som servitør

Ta yrket ditt på alvor – med et fagbrev i servitørfaget stiller du foran i køen på de beste serveringsstedene.

Servitørfaget er preget av mye ufaglært arbeidskraft. Kanskje ikke så rart, ettersom det er et veldig praktisk yrke, og mye kan plukkes opp underveis. Samtidig er det forskjell på å være en flink amatør og å være en proff. Enten du har jobbet lenge i faget, eller om du nylig har funnet ut at du kunne tenke deg å satse videre, er fagbrevet bekreftelsen på at du virkelig kan det du driver med.

Da blir vi nødt til å snakke litt om hva en god servitør faktisk må kunne.

PS: Er du servitør innen reiselivsbransjen, er det nå gratis å ta teorikurs og yrkesnorsk-kurs!

 

En servitør med fagbrev skal ha mye kunnskap

Mat og drikke

En profesjonell servitør flytter ikke bare tallerkener frem og tilbake mellom bordene. Du skal ha peiling på mat og drikke, slik at du kan veilede gjestene uansett hva menyen inneholder. Du skal kunne sette sammen vinkart og menyer, anbefale kombinasjoner av mat og drikke, blande drinker etter internasjonale standarder, og kunne din fagterminologi:

Hva er mise en place og hvordan kan det høyne restaurantopplevelsen? Hva vil det si at kjøttet er stekt sous vide? Og hva er ingrediensene i en Manhattan?

Ikke minst skal du kunne opplyse om og finne alternativer når gjester ikke kan spise enkelte matvarer, enten det er på grunn av allergier eller religiøs overbevisning.

 

Service

Det er neppe noe sjokk at service også er en del av pensum for servitør-fagbrevet. I et service-yrke må du være flink med mennesker. På den ene siden skal du gi gjestene en god opplevelse ved å bistå med godt humør, informasjon og profesjonalitet til fingerspissene.

På den andre siden skal du også kunne noen grunnleggende prinsipper for markedsføring og mersalg, og drøfte hvordan du kan bruke disse i praksis.

Visste du forresten at det er en del av pensum i servitørfaget å kunne opplyse gjestene om mat- og kulturtilbud i nærmiljøet?

 

Hygiene og kvalitetsstyring

Etter det søte måltid kommer den sure oppvask. Som fagsertifisert servitør må du kunne gode rutiner for hygiene, enten det er snakk om utstyrsrengjøring, avfallshåndtering eller skadedyrbekjempelse.

Når du har fagbrevet, skal du ikke måtte geleides gjennom slike rutiner av overordnede, men være parat til å oppdage og ta tak i ting selv. 

 

Bransje, bedrift og miljø

Siste del av fagbrevpuslespillet er det mer forretningsrettede. Her skal du faktisk kunne nok om å drive et serveringssted til at du kan uttale deg om forretningsideen og hva slags krav den stiller til organisering og arbeidsmiljø. 

Alt fra å vite hvilke retningslinjer som finnes for HMS (Helse, miljø og sikkerhet) og fra tilsynsmyndighetene, til selv å kunne ta stilling til etikk og normer i arbeidet, inngår i verktøykassen til en proff servitør.

 

Hvordan ta fagbrev som servitør?

Kjenner du deg inspirert? Dersom du ønsker å ta fagbrevet som servitør, må du gjennom to prøver. Den første er teoretisk, à la en eksamen fra videregående skole. Den andre er en praktisk oppgave, ofte utført på din egen arbeidsplass.

Vi har skrevet en guide til fagbrevet, som vi anbefaler å lese gjennom som neste skritt. 

Mange velger også å ta et teorikurs ved AOF Norge i forkant, dersom de er usikre på den akademiske biten. Her kan du få innføring i hele pensum du skal kunne, og veiledning i å skrive en god eksamensoppgave.

Uansett hvilken vei du velger til fagbrevet, ønsker vi deg en masse lykke til! Norge trenger flere servitører med kunnskap og yrkesstolthet – og vi håper du er (eller vil bli) en av dem.

 

Ta meg til kursoversikten

 

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Fagbrev: Slik består du teoretisk eksamen


For mange er teorien det skumleste med å ta fagbrev. Slik stiller du forberedt.

Les mer

Er det for sent å ta fagbrev i voksen alder?


Det er aldri for sent å ta fagbrev. Fordelene er nemlig store.

Les mer

Skal du ta fagprøven? Dette er hva du kan forvente


Etter teorieksamen venter den praktiske oppgaven. Hva innebærer den, og hvor...

Les mer