Fagbrev

Fagbrev: Slik består du teoretisk eksamen

For mange er teorien det skumleste med å ta fagbrev. Slik stiller du forberedt.

Når jeg snakker med folk som vurderer å ta fagbrevet i voksen alder, er det spesielt én bekymring som går igjen: Hvordan skal det gå å skrive eksamensoppgave? Fagprøven er ikke like skummel – den er jo hovedsakelig praktisk, og praktiske oppgaver er som regel noe du behersker godt etter over fem år i et yrke. Men så var det dette med å gå tilbake til skolebenken og skrive «akademisk». Klarer du å konvertere praktisk kunnskap til noe som ser proft ut på papiret?


Derfor er eksamen lettere enn du tror

Jeg syns det er viktig å først klarne opp i noen vanlige bekymringer, for å vise at frykten ofte er kraftig overdrevet.

For det første må du huske på at teoriprøven tilsvarer eksamen fra videregående skole; du trenger ikke skrive på universitetsnivå. Selvsagt skal det fremdeles være godt skrevet, men du må ikke være ekstremt akademisk anlagt for å slippe gjennom nåløyet.

Dessuten har du lov til å ta med både notater og fagbøker på eksamensdagen. Det betyr at så lenge du vet hvor du finner informasjonen, må du ikke ha alt sammen i hodet. Alle som har tatt en eksamen i sitt liv vet hvor lett det er å plutselig få totalt jernteppe, selv for ting du var sikker på at du kunne. Med hjelpemidler er ikke dette noen overhengende fare.

Jeg opplever også at mange blir overrasket over hvor mye av pensum de faktisk kunne fra før. Tar du fagbrev som praksiskandidat fordrer jo det at du har vært fem år eller mer i yrket ditt, og på de årene skal det faktisk ganske godt gjøres å ikke plukke opp 70–80 prosent av pensum helt naturlig. Du har som regel alltid en knagg å henge selv ny informasjon på.

Les mer: Alt du trenger å vite om teorikurs til fagprøven samlet på ett sted.


Praktiske tips

Er du fortsatt nervøs, kan mye gjøres ved å lære seg noen tips og triks rundt eksamensskriving og pensumlesing. Her er noen av våre beste anbefalinger:

Lese pensum

  1. Sett av et fast tidspunkt til å lese. Det er lettere å ta en halvtime om dagen, enn å plutselig bli overveldet med en hel masse rett før eksamen.
  2. Kjenn din egen studiestil. Foretrekker du å sitte i stillhet og lese, eller er det best å ha litt liv rundt deg? Leser du best på bussen om morgenen, eller hjemme i sofaen på kveldstid?
  3. Ta notater! Ja, du får ha med hjelpemidler, men ofte er det lettere å skille ut det viktigste i notater først, enn å måtte lete gjennom hele boka. Vi husker dessuten ting bedre dersom vi noterer mens vi lærer.
  4. Visualiser kunnskapen. Vi husker bilder mye bedre enn vi husker tekst, så prøv å knytte det du lærer opp mot konkrete hendelser du har støtt på i jobben. Her har du et stort fortrinn i forhold til dem som kun har teoretisk kunnskap om faget.


Selve eksamen

  1. Les oppgaven nøye! Pass på at du besvarer det den faktisk spør om.
  2. Begynn med å idémyldre. Hent fram alle tankene du har rundt spørsmålet og noter dem på et ark før du begynner å skrive svaret ditt. Da går du sjelden glipp av noe viktig.
  3. Skriv «kjedelig». En eksamensoppgave skal først og fremst være tydelig, så skriv i klartekst hva du skal svare på i begynnelsen av teksten, og oppsummer hovedpunktene til slutt.
  4. Ta pauser! Føler du deg stresset, gi deg selv fem minutter i ny og ne, pust rolig og ta en slurk vann. Det gjelder også kvelden før eksamen – det er like viktig å være godt uthvilt, som å skvise inn enda noen sider pensum.


Kurs for teori til fagprøven

Mange som tar fagbrev i voksen alder, velger å ta kurset Teori til fagprøven i forkant, hvor du lærer både den nødvendige teorien og hvordan du best formidler den under eksamen. Disse kursene finnes i flere varianter, hvorav noen er kortvarige og intensive, og andre går over lenger tid. Her får du direkte, personlig trening i å skrive oppgaver, og muligheten til å diskutere pensum både med profesjonelle undervisere og andre kursdeltakere i samme situasjon som deg.

Les mer: Hva koster det å ta fagbrev?


Skulle du gjerne hatt en akademisk oppfrisker før du setter deg ned med penn, papir og sensors årvåkne blikk i nakken, er dette altså en smart løsning.

Kurs eller ikke, ønsker vi deg uansett lykke til med å ta fagbrevet. Det er en beslutning du neppe vil angre på.

New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Dette bør du ha på plass før du returnerer til skolebenken


Litt nervøs for å skulle ta opp utdanningen igjen? Her er våre beste tips!

Les mer

Dette må du kunne for å ta fagbrev som servitør


Ta yrket ditt på alvor – med et fagbrev i servitørfaget stiller du foran i køen på...

Les mer

Det er enklere å ta fagbrevet enn mange tror


Det er viktigere enn noen gang å ha fagbrev. Heldigvis er det ikke så vanskelig som...

Les mer