Fagbrev

Skal du ta teori til fagprøven ved AOF Norge? Dette burde du vite

Enten du har vært borte fra skolebenken i fem eller femti år, er det aldri for sent å få papirer på kompetansen din.

Det er her fagbrev kommer inn, og AOF Norge har en rekke kurs for å lære deg teorien og begrepene du trenger for å avlegge eksamen. Har du spørsmål om hvordan det hele fungerer, finner du nok mange svar her. Ellers anbefaler vi å ta en titt på denne siden på utdanning.no, om det å være praksiskandidat, eller sjekke ut vår samleside om alt du trenger å vite om fagbrevet.

Med det sagt – la oss ta for oss spørsmålene.

Kan jeg ta fagbrevet ved AOF Norge?

Nei. Det vi tilbyr er teoretiske kurs, som lærer deg det du trenger å vite, eller setter ord på ting du allerede kan. Fagbrev får du ved å melde deg opp til teoretisk eksamen, og deretter fagprøve – begge deler via fylkeskommunen din.

Du har sannsynligvis mye praktisk kunnskap, men det lar seg ikke alltid like enkelt oversette til en teoretisk eksamen. Ikke minst lærer du studieteknikk og eksamensskriving, noe som gjerne kan være en utfordring hvis det er lenge siden du har skrevet en skoleoppgave. Kursene er lagt opp for voksne, og er bygget på en antakelse om at deltakerne kjenner yrket godt.

Kan jeg ta teori til fagprøven om jeg vil bytte yrke?

Nja. Som nevnt over er kursene lagt opp for dem som allerede kjenner yrket det er snakk om. Er du helt fersk vil du slite med å delta, og det er neppe et godt utgangspunkt for å lære et felt du ikke kan fra før. Dessuten vil du mangle praksis for å ta fagprøven, som jo er formålet med hele kurset. Det er likevel ingenting som hindrer deg fra å melde deg opp, men vi anbefaler det ikke.


Les mer: Alt du trenger å vite om teorikurs til fagprøven samlet på ett sted


Hva er kravene for å delta?

Det er ingen krav for å delta på teori til fagprøven, men du får ikke avlegge eksamen uten dokumentasjon på realkompetanse. Lengden på denne skal tilsvare 25 prosent lenger tid enn en videregående utdanning ville ha tatt, inkludert praksis. Det betyr altså at du vanligvis trenger fem års erfaring.

Når kan jeg ta eksamen?

Dette varierer litt fra fylke til fylke, men vanligvis får du muligheten to ganger i året. Fristen for å melde deg på er som regel 1. februar og 15. september.

Fagprøven tar du ved å melde deg opp via fagopplæringskontoret.

Kan jeg få stipend?

Ja! Alle kursene er støttet av Lånekassen, og du søker gjennom deres nettsider. Hvis du er medlem i et av LOs forbund, kan du også søke stipend fra dem.

Kan jeg betale for kurset i avdrag?

Du kan betale i avdrag, så lenge det ikke er snakk om å dele beløpet opp i mer enn fire, og så lenge alt er betalt innen kursets slutt.

New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Hvordan skaper du et godt samarbeid mellom tillitsvalgt og ledelse?


Et godt forhold til sjefen kan løse mye dersom konflikter oppstår.

...

Les mer

Derfor sender stadig flere arbeidsgivere sine ansatte på fagbrev-kurs


Ansatte som får bekreftet at de er dyktige fagfolk, kommer også til å prestere...

Les mer

Slik gjør du uttaletrening i barnehagen til en lek


I stedet for å terpe på lyder barnet sier feil, kan du invitere til lek som...

Les mer