Fagskole Oppvekstfag Fagbrev

5 aktiviteter for å fremme flerkultur og toleranse i barnehagen

Når vi snakker om å fremme flerkultur og toleranse i barnehagen kan det fort høres veldig pedagogisk ut. Men faktum er at det er viktig, og at det som regel blir både spennende og gøy for barna – i tillegg til lærerikt.

Derfor har vi samlet et lite knippe med forslag til hvordan du kan utvide barnehagehverdagen litt utenfor matpakke, Bukkene Bruse og Hjulene på bussen.


1. Markere fremmede høytider

Jul er gøy. Det er kanskje den minst kontroversielle påstanden du kan komme med i en barnehage. Men hva om det skjedde mye oftere, og bød på nye opplevelser hver gang?

Ved å høre med foreldre hvilke høytider som er viktige for dem når barnet begynner i barnehagen, får du en mengde interessante aktiviteter helt gratis. Barna som feirer høytidene hjemme opplever at barnehagen er interessert i det som er viktig for dem, og de som ikke feirer dem får en kul opplevelse. Det kaller vi vinn-vinnBarn leker med fargestøv. Holi.Det er ikke bare indiske barn som vil sette pris på den fargerike Holi-feiringen.


2. La barna undervise i språk

Barnehagen er den kortvarige tiden hvor barn synes skole er kult og spennende, i stedet for et kjedelig alternativ til friminutt. Det burde utnyttes!

Ofte har flerspråklige barn kommet lenger på morsmålet sitt enn norsk, og da gjelder det å sørge for at de er stolte av det de kan, fremfor å skamme seg over det de ennå sliter med. La dem ta lærerrollen og vise de andre barna hvordan man sier ting på andre språk. Unik kunnskap burde tross alt føles som en ressurs og ikke en byrde.

Det skader heller ikke at de andre barna kan skilte med nye ord som for en gangs skyld de voksne ikke forstår.


3. Eventyr fra andre kulturer

Begynner du å bli litt lei av Bukkene Bruse og Askeladden? Ta en tur på biblioteket, bruk Google eller hør med foreldre om de har noen andre eventyr på lur. Verden er full av historier som ikke involverer hverken troll eller munnrappe peispirkere. Bruk dem!

Det fine med å gi barna en større referanseramme gjennom fremmedkulturelle fortellinger er at de også har lett for å inkorporere dem i leken. De tar i bruk det de hører i mye større grad enn det voksne gjør – og å stimulere barns fantasi er sjelden en dum idé.


4. Besøk andre trossamfunn

Å gå i kirken for julegudstjeneste blir oftere og oftere møtt med skepsis fra foreldre – enten de er muslimer eller ateister. Men nøkkelen er å gjøre det til en oppdagelsesferd i stedet for forkynnelse. Moskeer, templer og synagoger er perfekte mål for utflukter, der barna kan bli kjent med hva andre mennesker tror på og driver med.

Å stifte bekjentskap med andre trossamfunn direkte minsker fremmedfrykten, og gjør store og viktige spørsmål litt mer håndgripelige for små barn.


5. Sang, dans og musikk

Aftenposten rapporterer at det er 20 sanger som går igjen i barnehager over hele landet, og flesteparten er laget før 1960 – en tid da norge mildt sagt ikke var veldig flerkulturelt. Prøv å inkludere noen sanger som ikke er Bæ, bæ lille lam.

I samme artikkel påpeker pedagogisk leder i Kværnerdalen barnehage at musikk både er samlende på tvers av kulturer, og stimulerer språk. Rett og slett en gavepakke.

I det hele tatt er det få ting som engasjerer barn like mye som sang og dans. Kanskje kan du få tak i noen obskure instrumenter og la barna prøve dem. Hva med bongotrommer eller en didgeridoo? Bare pass på å gjemme dem godt under hvilestunden.

Gratis e-bok: Tips og inspirashon fra tre ulike barnehager.

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Ser du hva som gjemmer seg bak atferden til barna?


Alle kjenner til utagerende barn, men visste du at de også kan være innagerende?...

Les mer

Hva kan de yngste barna (0-3) egentlig forstå, og når?


Det er ikke bare enkelt å være liten. Fra øyeblikket du plutselig kastes inn i...

Les mer

Hvordan hjelpe barnas språkutvikling når norsk ikke er morsmål?


Barna i norske barnehager har ikke nødvendigvis norsk som morsmål lenger. Dette er...

Les mer