Fagbrev Service og Samferdsel

Fra lagerarbeider til logistikkoperatør – slik tar du fagbrevet

Nå som flere og flere logistikkoppgaver automatiseres, har fremdeles menneskelige arbeidere et stort fortrinn – kunnskap.

Jobber du med lager, logistikk og transport i flere år, sitter du ganske naturlig med mye kunnskap om feltet. Du vet hvordan det fungerer i praksis, og har antakelig mange tanker om hvordan en bedrift burde organisere opplegget for å få mest mulig igjen. Den kunnskapen kommer likevel ikke alltid like godt frem på papiret, dersom den er opparbeidet gjennom arbeidserfaring og ikke via årevis på skolebenken. 

Vi kommer aldri til å kunne automatisere alt, men vi kan automatisere ganske mye. Derfor er noe av det viktigste du som jobber hands-on med logistikk kan gjøre, å skaffe deg et skikkelig kompetansebevis. Slik stiller du best mulig i et presset arbeidsmarked også i fremtiden. Det er her fagbrevet kommer inn.

☛  Hogg din erfaring i stein. Ta teori til fagprøve og dokumenter din  kompetanse!

Hva skal en faglært logistikkoperatør kunne?

Fagbrevet i logistikk har to hovedfelter – ekstern og intern logistikk, eller transport og lager for å si det litt forenklet. For å ta fagbrevet må du kunne en del om begge, så om du har spesialisert deg på ett av feltene, kan dette være en mulighet til å utvide kompetansen du sitter på. 

I tillegg må du ha peiling på service og kundebehandling, utforme gode rapporter, kunne sikre gods og mennesker (HMS), og ha oversikt over norske og utenlandske regelverk. Dessuten må du kunne vedlikeholde og operere relevant utstyr og digitale hjelpemidler. Litt regning må du også kunne, for å beregne lønnsomhet, tid, volum og vekt.

Alt dette vil du bli testet på før du går opp til fagbrevet, først gjennom en teoretisk eksamen, og deretter en mer praktisk fagprøve.


Hva får du igjen for å ta fagbrevet i logistikk?

Det er egentlig to hovedgrunner til å ta fagbrev: praktiske og følelsesmessige. 

Den praktiske delen er at du får påfyll av kunnskap der du kanskje har huller, og får et papir som beviser at du er en sertifisert fagperson. Det kan ofte brukes til å få høyere lønn, enten ved å ta det med i lønnssamtaler eller ved faste tariffer som sier at fagarbeidere skal ha flere kroner i timen. I tillegg er det noe å slå i bordet med dersom du skal søke ny jobb, for å gi deg et fortrinn framfor ufaglærte.

Det følelsesmessige går på at et fagbrev veldig ofte skaper større stolthet i jobben, og den kanskje vanligste tilbakemeldingen vi får er at det gir en egen trygghet i at instinktene dine er riktige. Du blir tryggere på det du kan. 

Hvordan ta fagprøven?

Dersom du ønsker å ta fagbrevet i logistikk, må du først melde deg opp til teoretisk eksamen. Denne arrangeres av fylkeskommunen, med påmeldingsfrist 1. februar. 

Ønsker du hjelp med å lære pensum, møte andre i samme situasjon og få innføring i hvordan du skriver en teorieksamen, kan du melde deg opp til et teorikurs i forkant. Hør med jobben og forbundet ditt om du kan få støtte til å betale kursavgiften!

Etter at du har passert eksamen med glans, kan du kontakte fagopplæringskontoret ditt, hvor du avlegger den praktiske prøven (sannsynligvis noe du mestrer godt).

Deretter er du i mål, og fagbrevet er ditt. Lykke til!New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Derfor sender stadig flere arbeidsgivere sine ansatte på fagbrev-kurs


Ansatte som får bekreftet at de er dyktige fagfolk, kommer også til å prestere...

Les mer

Torhild (52) studerte Rus og psykisk helsearbeid – ser mye mer enn før


Mer kunnskap hjalp Torhild å lettere oppfatte når pasientene ikke har det bra.

Les mer

Når de minste i barnehagen blir stresset (og 3 tips for å hjelpe dem)


Gråting, redsel og klenging – små barn kan være en håndfull noen ganger. Men visste...

Les mer