Fagskole Oppvekstfag

Slik bidrar du til en god jul for alle barna i barnehagen

Med barna i fokus kan desember faktisk bli årets varmeste måned.

Blir du stresset av tanken på julen som nærmer seg, og alt som må gjøres i desember? Det er ikke usannsynlig at flere av barna i barnehagen føler på det samme.

Om det er mye stress i barnehagen, bare tenk hvordan det er hjemme.

Det kan være lett å la seg rive med når adventstiden er i gang, og haste fra aktivitet til aktivitet i barnehagen. Pepperkaker skal bakes, julegaver skal lages og nissestreker skal utføres. Men det kan også bli litt mye noen ganger.

Det er så mye man skal gjøre. Om aktivitetene kommer på bekostning av å se barna, kan det være på tide å ta et skritt tilbake. 

 

Ikke alle gleder seg til jul

Når barn og voksne haster mellom å forberede juleavslutninger og flette julekurver, er det ofte de mest sårbare barna som faller mellom sprekkene. De som trenger noen å snakke med. Kanskje er det den nye jentas første jul med skilte foreldre, mens gutten med CP føler seg ekstra utenfor når alle de andre er så opptatte med sitt.

Barn er ekstremt oppmerksomme på hvilke signaler voksne sender ut. Om de merker at du er stresset og opptatt, blir terskelen høyere for å si fra om ting som engster dem. Følsomme barn vil ofte ikke være til bry.

Julen skal jo egentlig være en tid for de nære ting. Hva med heller å gjøre barnehagen til et lite fristed i desember, med pusterom fra det slitsomme, og ekstra tid til å snakke sammen?

 

Skriv et julebrev til hvert barn

Skal du innføre én ny tradisjon i år, er det flere barnehager som har laget en egen julebrev-kalender. I stedet for å dele ut gaver, får hvert barn et personlig brev der dere skriver hva som er ekstra fint med akkurat dem. Få gjerne de andre barna til å bidra. 

Hvor ofte husker vi egentlig å si at vi setter pris på hverandre? Er det for eksempel noen barn med atferdsvansker som får mye tilsnakk, kan det bety veldig mye å minnes på at deres positive sider også blir sett. Et slikt personlig brev vil nok henge ganske mye lenger i hukommelsen enn et nytt rør med såpebobler.

Dersom dere vil gjøre det litt mer spennende, kanskje dere kan adressere det fra selveste julenissen?

 

Snakk om dem som ikke har så mye

Det tar gjerne noen år før vi med hånden på hjertet kan si at vi synes det å gi er morsommere enn å få. Men det skader ikke å legge litt føringer for barna. Julen er ofte tid for litt opprydding, så en mulighet er å høre med barn og foreldre om det er noen leker de har vokst fra, som dere sammen kan gi videre til noen som trenger dem.*

Det gir anledning til å snakke om dem som ikke har så mye, og kan få barna til å reflektere over hvor heldige de er, og forstå at ikke alle har det sånn. Det forutsetter så klart at ikke dere allerede har fattigere barn i barnehagen – i så fall blir det desto viktigere ikke å gni inn at noen har en overflod av ting.

Barn er som regel fulle av empati, men det krever at vi gir dem rom for å uttrykke den. 

*NB! Ikke alle veldedige organisasjoner setter pris på å få brukte leker, men synes fattige barn fortjener å få noe nytt i julen. Pass på at dem dere tenker å gi bort gavene til faktisk vil ta imot dem.

New Call-to-action

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Hva slags rollemodell er du for barna i barnehagen?


I barnehagen lærer vi barna hvordan de skal være, enten vi gjør det bevisst eller...

Les mer

Når de minste har det vanskelig – ser du psykisk sykdom i barnehagen?


De aller minste blant oss er også de aller mest sårbare. Du som jobber i barnehage...

Les mer

Slik får du barn med CP til å føle seg mer inkludert i barnehagen


Det er ikke så lett å være liten med en funksjonsnedsettelse. Men barn med CP er på...

Les mer