Medlem- og tillitsvalgtskolering

Grunnleggende arbeidsrett kan redde jobben til medlemmene dine

Uten dette kurset risikerer du uriktige oppsigelser på arbeidsplassen.

Har du et verv på arbeidsplassen, som tillitsvalgt eller verneombud, er det få ting som er like viktig som kjennskap til Arbeidsmiljøloven. Her står det svart på hvitt hva slags rettigheter arbeidstakere har i Norge, og hva slags protokoll arbeidstakeren din må forholde seg til.

Men å sette seg ned og lese Arbeidsmiljøloven fra ende til annen – for ikke å snakke om å forstå alle nyansene – er ikke akkurat gjort i en håndvending. Det er dessuten også en del andre rettskilder du burde ha kjennskap til.

For de fleste vil kurset «Grunnleggende arbeidsrett» være den enkleste veien inn.


Derfor er det viktig å kunne grunnleggende arbeidsrett

Geir Myklebust underviser i grunnleggende arbeidsrett for AOF Medlem- og tillitsvalgtopplæring (MoTo), og er brennende engasjert i å øke kunnskapsnivået hos tillitsvalgte i Norge.

– Det er utrolig viktig å kunne noe om arbeidsrett i situasjonene du kommer opp i som tillitsvalgt. Det kan handle om å se over at alt går korrekt for seg lokalt, eller at du burde få bistand fra forbundet ditt, sier han.

Manglende kunnskap om arbeidsrett kan få alvorlige konsekvenser for kollegaer og klubbmedlemmer.

– Du risikerer at uriktige oppsigelser blir gitt, og det er jo ganske katastrofalt for den som er representert av deg. Hvis du kommer i møte med virksomhetens jurister, vil du også ha lettere for å forstå språket de snakker. Det kan lett oppstå en situasjon hvor de bruker fagspråk som en form for hersketeknikk, advarer Myklebust.

 

Et kurs med mye variert innhold

Kurset «Grunnleggende arbeidsrett» handler ikke om å sitte og pugge arbeidsmiljøloven, men tar en aktiv tilnærming til stoffet. I tillegg til relevant lovverk får du innsikt i grunnleggende juridisk metode, slik at du vet hvordan du burde gå frem i forskjellige typer saker.

– Veldig mye av det som foregår i en bedrift handler jo faktisk om arbeidsrett. Det kan være spørsmål om ferielov, spørsmål om arbeidsmiljøloven eller hovedavtalen eller overenskomster, sier Myklebust. 

Deltakerne får øve seg på å løse saker, samtidig som de ser gjennom relevante høyesterettsdommer, og lærer hvor de skal lete blant ulike rettskilder etter svar. Kurset er også fleksibelt nok til å tilpasses etter spørsmålene og problemstillingene deltakerne sitter med.

 

Anbefaler kurset på det sterkeste

Ønsker du å delta på neste kurs i grunnleggende arbeidsrett, er det bare å søke via AOFs kursoversikt. Deretter tar AOF det videre med forbundet ditt, og så lenge alt er i orden får du dekket kursavgift, reise, opphold og tapt arbeidsfortjeneste etter AOFs satser.

Kurset handler hovedsakelig om det som kalles individuell arbeidsrett. Får du vann på mølla og ønsker å bli enda sterkere på feltet, tilbyr AOF også mer spesialiserte kurs helt opp til høyskolenivå. Grunnleggende arbeidsrett er likevel det aller viktigste.

– Jeg tenker at alle som har et verv i hvert fall bør gjennomføre «Grunnleggende arbeidsrett». Det gir deg nyttig drahjelp, og gjør jobben din lettere når du skal utøve vervet i det daglige. Og så vil jeg sterkt anbefale å ta dette kurset før du kommer opp i en situasjon hvor du trenger det, ler Myklebust.

New call-to-action

Øyvind Hvidsten
Skrevet av Øyvind Hvidsten

Øyvind er avdelingsleder for MoTo medlem- og tillitsvalgtskolering i AOF. Han har lang erfaring som tillitsvalgt og brenner for skolering av tillitsvalgte

Relaterte artikler


Derfor er konkreter en fantastisk smart måte å styrke barnas språk på


Skal du gjøre én ting for å styrke barnas språkmestring, burde du introdusere...

Les mer

Ser du hva som gjemmer seg bak atferden til barna?


Alle kjenner til utagerende barn, men visste du at de også kan være innagerende?...

Les mer

Hvordan er det å studere Miljøarbeid rettet mot mennesker med funksjonsnedsettelse / utviklingshemming?


Mona Findal (50) er vernepleier og underviser ved Fagskolen AOF Norge. Hun er...

Les mer