Fagskole Helsefag

Tips for å gjøre helsearbeidet mindre fysisk krevende

Helsefagarbeid er ofte en fysisk krevende jobb, og hvis ikke du tar riktige forholdsregler kan du skade deg. Men hvordan unngår du dette?

Bruk riktig løfteteknikk

Blant de vanligste skadene er ryggskader på grunn av dårlig løfteteknikk. Noen gode tips å ta med seg neste gang du skal løfte pasienten:

  • Hold børen tett mot tyngdesenteret ditt, altså mageregionen.
  • Bred beinstilling.
  • Løft med hoftene/beina, ikke ryggen. Ryggen skal være rak.
  • Løft med jevne bevegelser, ikke rykk og napp.

Kan også være smart å varme opp litt til å begynne med, akkurat som før en treningsøkt.

Bruk gode sko

Harde flate underlag er ikke bra for føttene våre, og ved å gå rundt på dem hele dagen, særlig om du i tillegg gjør mye fysisk arbeid, kan det tære på deg. Forflytter seg oppover i kroppen.

Bruk gode helsesko med skikkelig støtte. Det er en grunn til at ingen trener i Converse. Støttestrømper kan også være smart, for å få ordentlig blodsirkulasjon. Mest sannsynlig går du svært mange skritt om dagen.

Les mer: Hva er egentlig fagskole og hva får DU ut av det?

Bruk tid på hjelpemidler

På sykehjem er det heldigvis som regel mange hjelpemidler som heiser og lignende allerede. Færre i hjemmepleien. Hvis du merker det trengs, si fra til en overordnet, eller få inn en ergoterapeut til å finne ut hva som burde skaffes.

Det er viktig å ta seg tid til å BRUKE hjelpemidlene som finnes. Ofte lett å tenke “nja, jeg bare løfter henne bort til badet selv, hun er jo så lett”, om det er mye styr å bruke heis. Men slikt tærer på over tid likevel, og det skal bare ett galt løft til for å få en varig skade. Ikke minst setter det også pasienten i fare. Bruk gode rutiner for det de er verdt – uansett om de er tidkrevende.

Tør å melde fra om behov

Det kan være veldig lønnsomt å få inn en fysioterapeut eller lignende til å holde kurs for de ansatte på eks. sykehjem om hvordan man best bruker kroppen for å forebygge skader. Ikke vær redd for å foreslå dette, selv om ikke du selv har ansvaret for å hyre inn slikt.

Jobber du i hjemmepleien er det viktig å være på utkikk etter forverringer, og si fra om det trengs nye hjelpemidler eller rutiner. Ofte er det snakk om tilstander som blir verre over tid, og jo mindre brukeren selv er i stand til å delta, jo mer fysisk press legger det på deg.

Ta vare på deg selv

Hva du er i stand til å prestere fysisk, handler også om hvordan du lever selv utenfor jobb. Få rikelig med søvn, og prøv å få inn litt trening og et godt kosthold.

Mange helsefagarbeidere er naturlig nok veldig opptatt av å vise omsorg for andre og har kanskje vanskeligheter med å sette seg selv først. Merker du at noe blir for mye for deg på jobb, si fra. Ikke bare bit det i deg og risiker skade – det kan bety at du må bli borte fra jobb, og det er ingen tjent med. Vent heller til du kan få noen til å hjelpe deg.

Og ta pauser.

Intervju med tidligere studenter ved helsefag på Fagskolen AOF Norge.

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Hvordan kan du oppnå et målrettet miljøarbeid?


Det kan være mange grunner til at miljøarbeidere får en krevende hverdag med...

Les mer

Mer kunnskap om saksbehandling kan spare kommunen for store ressurser


Saksbehandling er et litt svakt punkt for mange i kommunen. Men det trenger ikke...

Les mer

Norske arbeidsgivere vil ha folk med fagbrev


Vurderer du å ta fagbrev? Det er det veldig mange norske arbeidsgivere som vil...

Les mer