Fagskole Oppvekstfag Fagbrev

Slik blir barna i barnehagen bedre mennesker med høytlesning

Visste du at bøker faktisk lever til de grader opp til sitt rykte? Enten det gjelder babyer eller minoritetsbarn er høytlesning praktisk talt multivitaminer for barnas utvikling.

Du har sikkert dager på jobb hvor du aller helst bare skulle satt deg ned med en bok. Det kan være det beste du gjør hele uka, dersom du får med barna.

Det er nemlig utallige fordeler med å lese høyt for barn, store som små. La oss starte med de små.


Å lese for de minste

For det første er lesing en koselig aktivitet dere kan gjøre sammen. For de minste som ennå ikke har vent seg til å være i barnehagen, kan det være en veldig stressende tid. Høytlesning er en veldig fin måte å skape trygghet og tilknytning på.

Bøker er også en fantastisk måte å dele mange inntrykk med barna på en ordnet og oversiktlig måte. Selv om de er for små til å forstå historiene, skal du ikke undervurdere verdien av å bare lære dem hvordan bøker leses – fra venstre til høyre, bildene er illustrasjoner, og så videre. Ser du barnet senere plukke opp boka og late som han leser, vet du at han er på riktig spor. Han i ferd med å sette læringen ut i praksis.

Sist men langt fra minst – bøker er en av de beste kildene vi har til å øke barnas språkforståelse. Det gir barna muligheten til å møte språket i nedsatt tempo, med mer fokus, og skaper god grobunn for videre leseinteresse i fremtiden.

Les mer: Alt du trenger å vite om oppvekstfag, samlet på ett sted.

Å lese for de litt større

Når barna er gamle nok til å forstå mer av historiene, er bøker perfekte for å introdusere all verdens tematikk og dilemmaer for barna. Historier involverer barna i mye større grad enn abstrakte diskusjoner, siden de blir mer følelsesmessig investert.

Alle bøker må selvsagt ikke ta opp De Store Temaene (selv om tematikken ofte kan være så enkel som det å gå en tur til legen, eller å savne en venn). Det er også en fin måte å koble av og å gi barna en form for stimuli som støtter opp under tålmodighet, konsentrasjon og oppmerksomhet.

Effekten på barnas vokabular skal heller ikke undervurderes. I bøker møter man ofte på ord som ikke er like populære i hverdagstale, og for mange er det også lettere å spørre hva ordene betyr under lesestunden.


Å lese for flerspråklige barn

Noen som har tatt den gode effekten lesing har for barn på alvor, er folkene bak Lesefrø. Prosjektet startet opp i 2008, og er basert på et tett samarbeid mellom barnehagen og biblioteket, for å skape leseglede hos barn generelt, men mer spesifikt barn med et annet morsmål enn norsk.

Siden det som skiller språkutviklingen til de sistnevnte barna fra dem med norsk som morsmål hovedsakelig er ordforråd, førstehåndserfaringer og felles referanser, er bøker den perfekte måten å jevne ut forskjellene på. Hjemlån av bøker (både på norsk og morsmålet) senker terskelen for å lese mer hjemme, og kan til og med hjelpe foreldrene med å få et bedre forhold til norsk ved at barna blir pådrivere.

Når bøkene ikke er på norsk, er det uansett en måte å stimulere språkutviklingen på språket barna kan best. Det er ikke smart å vente med språkutvikling til det kan gjøres på norsk. Det barna lærer på andre språk kan lett overføres til norsk litt senere.

Kort oppsummert ser vi altså at lesing utvikler barnas kognitive evner, språkforståelse og hjelper dem med å stifte bekjentskap til mange situasjoner de kanskje ikke har møtt på selv ennå. For flerspråklige barn er bøker supert for å holde følge med dem som snakker norsk hjemme.

Gratis e-bok: Tips og inspirashon fra tre ulike barnehager.

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Slik gir du barn med autisme en bedre barnehagehverdag


Autisme i barnehagen kan være en stor utfordring. Men følger du noen enkle tips,...

Les mer

Er lek og moro i barnehagen egentlig bare lek og moro?


Lek har mange viktige funksjoner for barna. Vi skal ta for oss tre av dem.

Les mer

Ser du hva som gjemmer seg bak atferden til barna?


Alle kjenner til utagerende barn, men visste du at de også kan være innagerende?...

Les mer