Når du har jobbet lenge et sted uten utdanning, oppstår det fort et misforhold mellom hva du kan og hva du faktisk kan oppdrive av papirer for å bevise det. Mange tar fagbrev før de skal inn i lønnssamtaler eller om de skal bytte jobb – mens noen rett og slett gjør det for personlig stolthet. Det er mange gode grunner til å ta fagbrev. Men hvordan går du egentlig fram?

Veien til fagbrevet

Hva det innebærer å ta fagprøven, varierer så klart ganske mye avhengig av bransjen du er i. Likevel er det en del fellestrekk, og løpet er lagt opp på samme måte for de aller fleste. Det er som følger:

  1. Du melder deg opp til én av årets to teoretiske eksamener hos fylkeskommunen.
  2. Du avlegger teoretisk eksamen.
  3. Du melder deg opp til fagprøve hos fylkeskommunen etter å ha bestått eksamen.
  4. Du tar fagprøven, som består av
    a. en planleggingsdel
    b. en praktisk del
    c. dokumentasjon

Når du består fagprøven, er du sertifisert fagarbeider. 

Hvor vanskelig er det?

For å kunne gå opp til fagprøven som praksiskandidat, er du nødt til å ha minst fem års realkompetanse, som på mange måter erstatter utdanningsløpet du ville tatt på en yrkesfaglig videregående skole. Det betyr at erfaringen du har i praksis er en gyldig utdanning i seg selv, og mange opplever derfor at fagprøven ikke er noe stort problem i det hele tatt. Du kan jo det du driver med.

De fleste består fagprøven, men om det er noe som kan være litt utfordrende, så er det den akademiske biten – særlig knyttet til teoretisk eksamen. Her skal du skrive en oppgave om faget ditt, og om ikke du er vant med den akademiske måten å skrive på, eller kjenner den relevante teorien, kan det være vanskelig å vite hva sensor er ute etter.

Dette er grunnen til at flere aktører tilbyr kurs for teori til fagprøven, inkludert AOF Norge. Disse finnes over hele landet, så om du kunne trengt litt veiledning og undervisning før du møter til eksamen, anbefaler vi å vurdere et kurs i nærheten av deg.

Lær mer her: Skal du ta teori til fagprøven ved AOF Norge? Dette burde du vite

Hvem er det som tar teorikurs?

Siden mange er nysgjerrige på hvordan teorikurset fungerer, har vi intervjuet flere eksisterende og tidligere kursdeltakere for å gi deg et innblikk i hvordan det er å ta kurset.

AOF-bloggen kan du blant annet lese om:

Kurset er ikke helt gratis, men du kan få støtte fra både Lånekassen og fagforbundet ditt. Noen arbeidsplasser tilbyr også å betale for opplæring, så hør med sjefen hva som er mulig å få til.

Studietips

Før vi avslutter vil vi legge ved en lenke med noen gode tips til studieteknikk og eksamensskriving. Det er kanskje en stund siden du har sittet ved skolebenken, så det kan kreve en liten omstilling å venne seg til det igjen.

Likevel – det er ikke verre enn du gjør det til. Så godt som alle vi prater med i ettertid oppfordrer nølende fremtidige kursdeltakere til å bare hoppe i det. Er du villig til å lese litt pensumstoff på kveldstid eller på toget til jobb, er ikke fagprøven noe stort problem.

Det er tross alt ikke mange som angrer når de sitter med fagbrevet i hånda.

New call-to-action