Fagskole

Hva er egentlig fagskole og hva får du ut av det?

Fagskole er et perfekt alternativ til universitet eller høyskole for deg som allerede er i jobb. Ikke overbevist? Det vil du nok være etter å ha lest dette.

Er du en av dem som sliter litt med å definere forskjellen på universitet og høyskole er du ikke alene. Likevel er det nok enda færre som vet nøyaktig hva fagskole innebærer – enda et alternativ for dem som ønsker å ta høyere utdanning.

Derfor skal vi sette av dette blogginnlegget til å forklare hva en fagskole er, og hvorfor det kanskje er midt i blinken for deg.

 

Praktisk rettet utdanning

Fagskole tilbyr en mengde forskjellige utdanningsløp og retninger, som varer fra et halvt til to år. Hvis vi regner universitetet som det mest teoretiske, og høyskole som en litt mer arbeidsrettet variant, er fagskoleutdanningen enda mer praktisk rettet enn det igjen.

Vanlige fagskoleretninger er tekniske fag som IKT, omsorgsyrker som barnehage og vernepleier, samt HMS, kontor-, salg-, og serviceledelse, men også kreative fag som skuespill eller retninger som går under paraplyen “noe med media”.

For å komme inn bør du ha fullført videregående eller ha et fagbrev, men du kan også komme inn på bakgrunn av realkompetanse.

Mange velger å gjøre sistnevnte, siden fagskole ofte er etterutdanning for dem som har vært i fast jobb en stund, kanskje allerede siden tenårene.

Praktisk arbeid er i fokus på fagskoler.

 

Løpene er ofte lagt opp slik at du kan utdanne deg ved siden av å jobbe fulltid, og pensum er som regel ganske yrkesnært. Du må fortsatt lese noen tusen sider og skrive oppgaver, men du blir neppe bedt om å skrive en femti siders avhandling om kjønnsroller i oldtidens Karthago.

 

Hva får du ut av fagskole?

De fleste som har fullført eksamen på fagskole kan i ettertid lande bedre betalte og mer interessante stillinger, på bakgrunn av økt kompetanse.

Du er selvsagt ikke garantert noe, slik en bachelorgrad heller ikke garanterer deg jobb i ettertid, men det er et betydelig salgsargument å vise til om du skal søke jobb eller forhandle om en stilling som innebærer mer ansvar.

Forskjellen er at fagskoleutdanningen oftere leder mot bransjer der det jobber mange relativt ufaglærte, og dermed gjør det lett for deg å stå ut fra mengden.

Fagskole gir studiepoeng på lik linje med en ettårig universitets- eller høyskoleutdanning. Likevel er det aller viktigste du får ut av fagskole det du faktisk lærer. Alle som for eksempel har jobbet i barnehage kan skrive under på at det krever ganske mye mer enn å bare holde et øye med barna i løpet av en arbeidsdag.

Fagskoleutdanningen gir deg kunnskap og kompetanse som ruster deg bedre for en krevende og hektisk arbeidshverdag, samtidig som den gjør det mye mer givende å fortsette i et yrke du kanskje allerede har jobbet lenge i. Det er en perfekt måte å skaffe seg ressursene du trenger, uten å kreve hele år av livet ditt.Ofte stilte soørsmål om fagskole og AOFs oppvekstfag

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Hva vil det egentlig si at hjernen er «uferdig» før 25?


Jobber du med ungdom, er du sikkert kjent med ideen om at hjernene deres ikke er...

Les mer

SFO/AKS får nasjonal rammeplan for første gang. Hva betyr det for deg?


Høsten 2021 er noe helt nytt for skolefritidsordningene rundt om i landet. Har du...

Les mer

Hurra! Fagskolen AOF Norge er fagområdeakkreditert. Men hva betyr det?


Et kraftig kvalitetsstempel som vil gjøre skolen enda bedre i tiden fremover.

Les mer