Bygg- og anleggsteknikk

Ikke bare vaskehjelp – så mye må en renholdsoperatør kunne

Trodde du det var enkelt å jobbe med renhold? Tro om igjen!

Renholdsbransjen er i vekst, og i Europa er det langt over tre millioner mennesker ansatt bare i private renholdsbyråer. Da regner vi ikke engang med alle de som jobber i det offentlige. En skulle kanskje tro at vasking er vasking, og at bransjen er ganske lik som for tjue, tretti, eller femti år tilbake, men det stemmer ikke. Kjemikalier, tekniske hjelpemidler og digitale systemer er alle involvert i en renholdsoperatørs hverdag.

Det er altså ikke uten grunn at mange velger å ta fagbrev i renhold (særlig når de også kan få opplæringen finansiert av forbundet sitt). Ufaglært arbeidskraft vil sjelden kunne måle seg med dem som virkelig kan faget sitt, og selv de som har jobbet med renhold lenge, vil nok ha blindsoner som et fagbrev kan hjelpe til med å fylle ut.

Lang læreplan for renholdsoperatører

Det er bare å ta en kikk på læreplanen for renholdsoperatørfaget, for å se hvor mye en burde ha peiling på. Vi trekker ut noen høydepunkter:

Planlegging

  • Planlegge og kalkulere arbeid etter tegninger og beskrivelser
  • Bruke digitale verktøy til planlegging og beregning
  • Vurdere renholdsmetoder for ulike typer overflatematerialer på himling, vegger, gulv og inventar
  • Foreta risikovurdering og bruke egnet verneutstyr

Renhold

  • Begrunne valg av kjemikalier, utstyr og metoder
  • Utføre spesialrenhold for forebygging av smitte
  • Utføre renhold etter ulike typer skadesanering
  • Utføre arbeid i henhold til gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet

Bransjelære

  • Følge etiske retningslinjer for faget og bransjen
  • Gjøre rede for gjeldende regelverk om helse, miljø og sikkerhet og om kvalitetssikringsrutiner

Igjen, dette er bare et lite utdrag. En skikkelig renholdsoperatør kan langt mer enn bare å gå over gulvet med en mopp. De skal kunne legge opp renholdsrutiner for et helt bygg, velge de riktige hjelpemidlene, og rapportere at alt gjøres i henhold til gjeldende regler og forskrifter.

 

Hvorfor ta fagbrev i renhold?

Fagbrev kommer med noen åpenbare fordeler, som mulig høyere lønn gjennom tariffavtaler, og som dokumentasjon å vise til i jobbintervjuer eller lønnsforhandlinger. Dessuten gjør det deg kvalifisert til lederstillinger innen renhold.

Likevel er det ofte litt mer følelsemessige verdier som får de fleste til å ta fagbrev, og det er tryggheten, kunnskapen og yrkesstoltheten. Igjen og igjen hører vi hvordan det har gitt ny giv i jobben til dem som har arbeidet lenge uten dokumentasjonen på hva de kan. Ikke bare får du ny kunnskap, men du blir også trygg på at det du allerede har ant, faktisk stemmer. Dessuten lærer du om fagets historie; når du får innblikk i hvilke lange tradisjoner du er en del av, er det lett å bli stolt av jobben sin.

Renholdsfaget fortjener høyere status enn det har, og fagbrevet kan bidra til at flere forstår at det er et krevende og omfattende fagfelt, i tillegg til å hjelpe dem som jobber med det å møte kravene. Fagbrevet i renhold er mer enn bare et papir. Det er et bevis på at du kan det du driver med.

New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Fagbrev? Jeg kan jo alt fra før!


Denne er for deg som tenker du er ferdig utlært.

Les mer

Det er enklere å ta fagbrevet enn mange tror


Det er viktigere enn noen gang å ha fagbrev. Heldigvis er det ikke så vanskelig som...

Les mer

Vaktmester? Slik blir du sertifisert byggdrifter


Det er bare fem år siden det ble mulig å ta fagbrev i byggdrift. Det var på høy tid.

Les mer