Oppvekstfag Fagbrev

Hva slags rollemodell er du for barna i barnehagen?

I barnehagen lærer vi barna hvordan de skal være, enten vi gjør det bevisst eller ubevisst.

Et barns verden er veldig liten. Satt litt på spissen består den hovedsakelig av familien/foresatte, nabolaget og barnehagen. Samtidig er et barn alltid på utkikk etter å lære, og da ser de til de referansene de har. Et barn bygger altså hele sin modell om hvordan verden skal være, ut fra det begrensede perspektivet de har tilgang på.

Det betyr at du som barnehageansatt har en utrolig viktig rolle for barnet. Du er en av de få voksenpersonene som barnet vil se til for å lære hvordan det skal være i verden. Dette er det vi kaller en rollemodell. Du er en av dem, enten du vil eller ikke. Det er det viktig å være bevisst på.


Gjør som jeg gjør, ikke som jeg sier

Det er enkelt å komme med pekefingeren og fortelle barnet hvordan det skal være: Vær blid og tålmodig, inkluder andre, del det du har, og sitt pent ved bordet. Å opparbeide seg kompetanse på alle disse områdene for et barn er ikke enkelt og det tar tid. Det vet alle som har barn, eller alle som jobber med dem hver dag.

Barn blir født inn i denne verden som observatører, og de tilegner seg kompetanse gjennom bruk av sansene sine, ved å se på hvordan du oppfører deg. Hva du sier er nesten rasende likegyldig, hvis ikke det stemmer overens med oppførselen din.

Det betyr at de av oss som er rollemodeller for barn, må være utrolig varsomme på hva vi kommuniserer til dem gjennom handlingene våre.

Dette kjennetegner gode rollemodeller

En god rollemodell er en voksen som lever ut det de selv ønsker å se fra barna. Det kan bety å møte hver dag med et smil og en positiv innstilling, selv om en er sliten og trøtt. Det kan bety å lytte tålmodig til det de mest pratsomme barna har å fortelle, selv om du kanskje ikke synes det er superviktig. Det kan bety å inkludere de minste under lunsjen, og ikke snakke over hodene deres med de andre ansatte.

Viktigst er det å være engasjert og aktiv i hverdagen du deler med barna, og aldri glemme hvor mye de ser opp til deg. Å være barnehagemedarbeider er ikke bare glorifisert barnepass. Det handler jo om å invitere barna inn i verden, slik at de etter hvert kan navigere den på egen hånd.


Hva må du passe på å unngå?

Den store fienden mot å være en god rollemodell, er nok hverdagen; den som gjør at hver dag blir litt mer lik den forrige, helt til du nesten går på autopilot. Når du dropper å vaske hendene før du serverer mat, fordi du ikke har tid. Når du «løser» en konflikt mellom barna ved å trekke dem fra hverandre og si at «nå er det nok». Når du kritiserer en vanskelig forelder fordi du tror de minste ikke får det med seg.

Du gjør neppe alt dette, i hvert fall ikke ofte. Men glipper oppstår jo, og barn er mottakelige som små svamper, klare til å oppdage det. Å være barnehagemedarbeider er litt som å være på en scene til enhver tid, med et publikum bestående av en hel avdeling små, lærevillige barn.

Da er det viktig å være bevisst på hvilken rolle en spiller.
Hva-ville-du-valgt

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Sjenerte barn i barnehagen – hvordan kan du hjelpe?


Du har sikkert et og annet barn som holder seg mest for seg selv. Hva er beste...

Les mer

Evnerike barn i barnehagen – trenger de noe hjelp, da?


Når vi snakker om «begavede» eller «evnerike» barn i barnehagen, hva snakker vi...

Les mer

Slik bidrar du til en god jul for alle barna i barnehagen


Med barna i fokus kan desember faktisk bli årets varmeste måned.

Les mer