Fagskole Helsefag

Håkon studerte Psykisk helsearbeid og rusarbeid: Hva er koblingen mellom traumer og relasjonsvansker?

Dette er historien om hvordan en metallbassist taklet kraftig dysleksi for å hjelpe dem som har vært gjennom noe av det vanskeligste et menneske kan oppleve.

Skuer du hunden på hårene, vil du kanskje ikke øyeblikkelig tenke at Håkon «Memnock» Didriksen har det mest tillitsvekkende oppsynet i verden. Likevel er det noe ved ham som får haakon-didriksen-aoffolk til å åpne seg og dele sine mørkeste hemmeligheter med ham – såpass hyppig at det får kona til å sukke «nå igjen?» hver gang han blir sittende som lyttende hobbypsykolog på fest.

Mens Håkons Wikipedia-artikkel fokuserer på livet hans som metallbassist, er det som barne- og ungdomsarbeider han hovedsakelig tjener til livets opphold. Han jobbet turnus i barnevernet fem timer unna, og ønsket seg papirer til å søke jobb litt nærmere hjemmet. Et Google-søk senere sto han oppført som student ved Fagskolen AOF Norge, innen Psykisk helsearbeid og rusarbeid.

Det var kanskje særlig én opplevelse som gjorde ham ekstra nysgjerrig på å lære mer.

Hjalp jente å ta livet tilbake gjennom kampsport

Ved siden av musikk og barnevern, er Håkon også kampsportutøver – av den Bruce Lee-inspirerte kampsporten Jeet Kune Do. Dette var det en psykolog som fikk nyss i, og Håkon fikk i oppgave å trene en ung jente som hadde blitt utsatt for grove overgrep. 

– Hun var dypt nede i rus og psykiatrien, og var én av de få som frivillig hadde vært tungt medisinert i over ett år for å takle det. For å gjøre en lang historie kort, endte treningen med at hun fikk kraft nok til å slå til overgriperen sin så hardt at han dro sin vei, sier Håkon.

I tillegg til omfattende terapi, ble dette en utløsende faktor for at kvinnen klarte å ta livet sitt tilbake – en historie fortalt i boken Slipp meg fri. I dag lever hun det Håkon omtaler som et fantastisk liv.

Hva var det treningen faktisk utløste for henne? Hvilke mekanismer var det som fungerte? Hvordan klarer noen å reise seg igjen etter selv de største traumer, mens andre aldri klarer å komme seg på beina igjen? Det var dette Håkon ville lære mer om da han utdannet seg ved Fagskolen AOF Norge. 

Når rus og diagnoser dekker over relasjonsproblemer

Håkon forteller at studieretningens fokus på rus og psykiatri var en perfekt kombinasjon for ham. Han har jobbet mye med unge mennesker i tung psykiatri, og opplever at rus og diagnoser ofte blir en høna og egget-situasjon:

– Mange har latente diagnoser som blir utløst av rusbruk. Andre har ikke noe underliggende, men blir så trigget av rusen eller fortiden at de får en tilsynelatende diagnose, mens det egentlig bare er snakk om lignende atferd. 

Han er skeptisk til hvor kjappe de ofte er til å sette diagnoser i utlandet, og viser til Dr. Phil som et skrekkeksempel på en psykolog som er spesielt rundhåndet med diagnosene.

– Det er jo ikke måte på hva de får en fem-seksåring til å ha. De barna jeg jobber med har ofte en tilknytningsforstyrring, som fort blir diagnosert som ADHD. Sånne tester feiler en del ungdom som egentlig har vært utsatt for overgrep eller vanskjøtsel. Du skal holde tunga litt rett i munnen før du serverer en diagnose, sier Håkon.

Han skrev hovedoppgaven sin om traumer og tilknytningsforstyrrelser, og det er også noe han har lest mye om på egen hånd. Ikke minst har han fått større empati for menneskene som tyr til rus for å takle manglende relasjoner:

– Jeg har selv hatt lett for å tenke «Bare ikke putt i deg den ølen», men rusen blir jo en venn. Om det er den eneste krykken du har, og noen tar den fra deg, så må du ha en erstatning. Den oppfølgingen kan være livsvarig.

Les mer: Hvordan bygge gode relasjoner med pasienter som sliter psykisk

 

Fikk gode karakterer, til tross for dysleksi

Da Håkon ble uteksaminert fra Fagskolen AOF Norge i 2019, var det med de beste karakterene han har fått i sitt liv. Det var ikke bare enkelt.

Håkon har nemlig kraftig dysleksi, noe som ikke alltid har gjort utdanning til det enkleste i verden:

– Jeg sliter vanvittig med å lese en side og forstå innholdet, og jeg skriver notater som en full sjømann. Grunnen til at jeg fikk så gode karakterer var nok at jeg dedikerte meg på en helt annen måte, nå som jeg er voksen i hodet og skjønner hva som må til. Dessuten fikk jeg redaktørhjelp av kona, ler han.

Selv om utdanningen var en aldri så liten kraftanstrengelse, er han ikke i tvil om det var verdt det:

– Dette er så spennende og interessant. Om du jobber med rus, psykiatri, eldreomsorg, barnehage eller skole, er dette så relevant at jeg bare kan si «go for it!»

 

Fagskolestudium: Rus og psykisk helsearbeid

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Når de minste i barnehagen blir stresset (og 3 tips for å hjelpe dem)


Gråting, redsel og klenging – små barn kan være en håndfull noen ganger. Men...

Les mer

Har barnet i barnehagen ADHD (og hva betyr det)?


Ser du etter disse symptomene, kan du være med på å gjøre barnets liv mye...

Les mer

Dette tilbyr AOF av HMS-relaterte kurs og opplæring


Trenger du HMS-relaterte kurs eller opplæring, finner du sannsynligvis det du...

Les mer