Fagbrev

Liv Åshild tok fagbrevet: – En udelt positiv opplevelse

Liv Åshild Gilje (48) trekker fram lønnsøkning og nye relasjoner som høydepunkter ved kurset Teori til fagprøven.

Liv Åshild var på jobb som kategoriansvarlig på Norli Liertoppen, da hun fikk nyss i muligheten om lønnsforhøyelse. Fagforeningen hadde fremforhandlet en avtale om høyere lønn dersom du både hadde erfaring fra bokhandel og fagbrev i salg. Mens Liv Åshild hadde fagskoleutdanning i bokbransjen, manglet hun papirer på egen salgskompetanse.

Hun kontaktet AOF Norge, og meldte seg på kurset Teori til fagprøven, slik at hun kunne stille forberedt til å ta fagbrevet


Les mer: Alt du trenger å vite om teorikurs til fagprøven samlet på ett sted

Ikke noe skummelt

Hvordan opplevde du det å gå tilbake til «skolen» i godt voksen alder?

– Jeg har tatt annen videre utdanning via fagbevegelsen, så jeg syntes ikke det var noe skummelt. Men – for noen som ikke har vært på skolebenken på en stund, oppleves det kanskje ubehagelig før man er i gang. Det går kjapt over når man oppdager hyggelige medelever. For meg var den største utfordringen rushtrafikk fra Drammen til Oslo og å finne barnevakt til hunden!

liv-ashild-gilje-fagbrev-aof-norge

Var det vanskelig å sette seg inn i stoffet?

– Har du jobbet i bransjen i fem år, kan du egentlig hele pensum. Akkurat budsjettbiten har jeg ikke forholdt meg til som ansatt, men har du hatt matte på skolen, har du vært borte i mye av det før. Kurset gjør deg først og fremst trygg på at du kan basiskunnskapen din, og lar deg gå opp til eksamen med en mye større ro. Derfor anbefaler jeg folk å ta det uansett. 

Les også: Da Rozina skulle ta fagbrev ble 77 kolleger med

Hvordan var miljøet på kurset?

– I min bransje er du mye alene på jobb; du har ikke så mange kolleger. Da er det veldig ålreit å treffe andre i samme situasjon, på tvers av kjeder og butikker. De er på sett og vis kolleger du ikke visste du hadde. Faktisk foregikk mye av undervisningen i pausene, gjennom sosial interaksjon med de andre hvor vi sammenlignet erfaringer og diskuterte problemstillinger. Det økte definitivt undervisningsgraden.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta kurset og fagprøven?

– Det er ikke noe å vurdere! Bare kjør på! Du er med likesinnede, og alle løfter hverandre fram. Du knytter nye relasjoner; jeg har fortsatt kontakt med flere av de andre kursdeltakerne. Det er bare framsnakking mellom elevene, og fra læreren også. Jeg vil si det var en udelt positiv opplevelse. Selv uten lønnsforhøyelse ville jeg ikke ha vært det foruten. Det er jo ganske greit å få et papir på at du kan det du kan. 

Ta fagbrevet?

Er du interessert i å gjøre som Liv Åshild og ta fagbrevet, er Teori til fagprøven et perfekt sted å starte. Kursene avholdes flere steder i landet, for mange forskjellige fagområder, så det skal vanskelig gjøres ikke å finne et som passer for deg. Kursoversikten finner du her.

New call-to-action

Denne artikkelen ble først delt 17. september, 2018. Oppdatert 24. oktober, 2019.

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Kvalitetssikring kan ikke løses med systemer alene


Vi kan stadig lese avisoverskrifter om hendelser som har fått uheldige...

Les mer

Ikke bare vaskehjelp – så mye må en renholdsoperatør kunne


Trodde du det var enkelt å jobbe med renhold? Tro om igjen!

Les mer

Vaktmester? Slik blir du sertifisert byggdrifter


Det er bare fem år siden det ble mulig å ta fagbrev i byggdrift. Det var på høy tid.

Les mer