Fagbrev

Malerfaget har lang og stolt tradisjon i Norge – det fortjener et svennebrev

I et yrke preget av mye svart arbeid kan et fagbrev eller svennebrev være et viktig bevis på at du er en seriøs aktør.

Malerfaget fortjener langt høyere status enn det ofte får. Når hele fylker har gått et år uten søkere til malerlinja, er det et tegn på at det er på tide å heve statusen til faget. Leser du for eksempel denne saken om malermester Ole Andreas Klaveness, er det lett å føle stoltheten bre seg i malerbrystet. 

Dessverre er maleryrket preget av mye svart, halvgod arbeidskraft. Det undergraver tradisjonen og kunnskapen som faktisk kreves for å bli en god maler. Et svennebrev er viktig dokumentasjon på at du er én av proffene. Du sitter på kunnskap om materialer, verktøy, kjemi og bygningsfysikk som en amatør bare kan drømme om.

Les mer: Alt du trenger å vite om svennebrevet

 

Svennebrevet er et bevis på at du er en dyktig maler

Selv om noen bare tenker penger når de skal ansette malere, er det heldigvis også mange som er opptatt av kvalitet. Ser du på rådene fra sider som mittanbud.no, anbefaler de å sjekke om håndverkeren har svennebrev. Vil du ha jobbene som betaler godt, er det smart å kunne bevise at du er verdt pengene.

Har du mange års yrkeserfaring kan det kanskje i første omgang virke litt unødvendig å skulle skaffe et papir som bevis, men det gjør mye for å overbevise dem som skal ansette deg. Dessuten har materialer og teknikker utviklet seg mye de siste årene, så en faglig oppdatering kan gi deg ressurser du ikke visste at du manglet.

Til slutt handler et svennebrev også mye om å unne seg litt yrkesstolthet. Å være faglært maler er ikke noe å kimse av. Når svennebrevet faktisk også er såpass lett å ta for en som kjenner faget sitt, er det få grunner til å la være.

Still godt forberedt til svennebrevet med teorikus – se kursoversikten her!

 

Hva må du kunne for å ta svennebrev i malerfaget?

Svenneprøven tilsvarer kunnskap som kreves av en eksamen på VGS-nivå, og forutsetter at du kan mye av det du ville ha lært under et yrkesfaglig løp innen overflatebehandling. Den gode nyheten er at praktisk erfaring vil gi deg mye av kunnskapen du trenger helt automatisk, så du trenger ikke nødvendigvis bruke lange kvelder med nesa i teoribøkene.

Mye av det du vil måtte svare på er ting som å vurdere hva slags materialer og verktøy som passer til forskjellige typer underlag, kvalitetssikring og til og med kundebehandling. Er du nysgjerrig på hele lista over kompetansemål, kan du lese dem her.

Svenneprøven i seg selv er faktisk ganske praktisk, men for å kunne gå opp til den må du først svare på en teoretisk eksamen. Sistnevnte er ofte mest krevende for deg som har masse praktisk erfaring fra før, så om du er litt ustø i det å skrive og utarbeide tekster vil et teorikurs hos AOF i forkant være et fornuftig valg. Kurset vil gi deg grundig gjennomgang av alle kompetansemålene i faget og verdifull eksamenstrening. Kjennskapen til kompetansemålene vil også styrke deg til den praktiske svenneprøven.

Går du også med drømmer om å starte ditt eget firma? Svennebrev er første skritt på veien mot mesterbrevet. Om du én dag vil kalle deg malermester, kan du allerede nå begynne å gjøre drømmen til virkelighet.

New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Fagbrev? Jeg kan jo alt fra før!


Denne er for deg som tenker du er ferdig utlært.

Les mer

Tillitsvalgt? Slik takler du stress!


Alle har godt av en pust i bakken iblant. Også når du jobber aktivt for å være en...

Les mer

Hurra! Fagskolen AOF Norge er fagområdeakkreditert. Men hva betyr det?


Et kraftig kvalitetsstempel som vil gjøre skolen enda bedre i tiden fremover.

Les mer