Fagskole Helsefag

Slik skaper du mer matglede på sykehjemmet

Når så mange eldre er underernærte, er det kanskje måltidene det er noe galt med?

Så mye som 60% av eldre på sykehjem kan lide av underernæring. Det er ofte lett å skylde det på at de gamle er syke og sliter med å få i seg maten, men det er nok ikke hele sannheten. Mye av grunnen er nok at appetitten forsvinner fordi måltidene ikke blir gjort til noe man kan se frem til. I stedet preges måltidene av kort tid, lite smak og mangel på verdighet. Hva kan du som ansatt gjøre med dette?

Vi har samlet noen smarte tips. Kanskje bruker dere allerede noen av dem – i så fall bra! Ellers kan det være nyttig å hente litt inspirasjon fra listen under.


Gjør det koselig

Det sies ofte at vi spiser like mye med øynene som med munnen, og da kan det bety mye å slenge på en persillekvast til pynt, eller å dandere salamiskivene lekkert på et fat før de legges frem. Ofte får også måltidene et klinisk preg, som du kan motvirke med bruk av dekkebrikker, blomster, levende lys, og pent servise. Kanskje kan også lyset dempes litt under middagen, mens dere setter på litt musikk?


Delta i måltidet

Det kan oppleves som stressende for de eldre om de føler pleierne bare sitter og venter på at de skal bli ferdige. I stedet for å styre masse rundt, eller å sitte og lese på mobilen, kan du prøve å oftere delta i måltidet med beboerne. Les høyt fra avisen eller start små diskusjoner. Det kan bety mye å sitte der sammen som mennesker, i stedet for som pleier og pasient.


Glem medisinene et øyeblikk

Det kan være fristende å få medisiner unnagjort samtidig med måltidet, siden beboerne uansett sitter og spiser. Men dette kan bidra til å forbinde måltidene med sykdom, og undergraver gleden ved dem. Skal de eldre ha næringssupplementer, kan det være smart å putte det i en mer fristende smoothie, i stedet for i uappetittlig pilleform. La måltidene først og fremst handle om mat.


Hva ville du gjort i disse vanskelige situasjonene innen helsefag? Ta vår korte  quiz.


Tillat noen utskeielser

Når vi snakker om mat, mener vi mat – ikke bare næring! Mennesker er ikke roboter som kun trenger drivstoff. Det er lov med noe litt mer usunt iblant, om det betyr økt trivsel. Tenk også på smak – kanskje ønsker noen av de eldre seg mer krydret mat? Det er ofte lett å tenke at man må gå for noe litt smakløst, slik at ikke det blir støtende for noen.

Det går selvsagt ikke an å diske opp med Michelin-mat hver dag, men hva med å for eksempel sette av en egen dag i uka hvor beboerne får ønske seg noe litt spesielt? Om det er noe godt i sesong eller en egen høytid, kan det også være en nydelig unnskyldning til å diske opp med noen ekstra godsaker.

Og ikke minst – noen ganger er det veldig godt med et glass øl eller vin til maten.


La de eldre få bidra

Noen av de gamle er syke og skrøpelige – det er jo dessverre et faktum på alle sykehjem. Slagpasienter med lammelser trenger selvsagt hjelp til å spise, og det skal de få. Men det er viktig å ikke tenke at det gjelder for alle.

La de eldre som er i forholdsvis god form få være med å forsyne seg og smøre maten selv, eller kanskje til og med hjelpe til på kjøkkenet. Det kan bety mye å ikke automatisk lempes inn sammen med de aller svakeste blant dem, og det sparer dessuten de ansatte for en del jobb.

Hør også med beboerne hva de ønsker seg på menyen, og lytt til tilbakemeldingen de gir. Dette er tross alt hjemmet deres.


Ikke hast

Dette er ofte litt lettere sagt enn gjort, siden man gjerne er veldig presset på tid, men likevel lønner det seg å ikke haste for mye. La beboerne få tid til å spise opp selv om det går tregt, og ikke rydd unna med én gang bare for å nå neste punkt på agendaen. La måltidet bli en deilig pause hvor alle får tid til å roe ned.

Her vil jeg også slå et slag for å ikke få unna middagen altfor tidlig. Det er ikke sikkert man vil ha middag klokka to bare fordi man er åtti. B-mennesker finnes også blant eldre. Hvis timeplanen ikke tillater senere middag, er det i hvert fall viktig å ha noen gode alternativer for kveldsmat, som ikke bare er brød. Hva med for eksempel noen varme supper?


Ikke undervurder høflighet og sjenanse

Hvis det bare er to faste måltider i løpet av dagen, og resten foregår på eget initiativ, er det dessverre mange som ikke vil be om mat når de trenger det, fordi de ikke vil være til bry. De har sikkert alt lagt merke til hvor overarbeidet dere er, og noen ganger vil det til og med bety at de sier nei om du spør om de trenger noe. Noen ganger kan det være like greit å servere alle, og la de som vil ha forsyne seg. Da er det ingen mulighet til å «høflig» takke nei, for å spare deg for bryderiet.

Hva-ville-du-valgt

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Derfor er relasjoner så avgjørende for verneombudarbeidet


I Norge er vi heldige som har en sterk kultur for arbeidstakeres rettigheter. Det...

Les mer

Derfor kan det være bedre å si nei til å snakke med ensomme pasienter


Ensomhet er relativt vanlig blant pleietrengende brukere, men det kan være smart å...

Les mer

Tillitsvalgt? Slik takler du stress!


Alle har godt av en pust i bakken iblant. Også når du jobber aktivt for å være en...

Les mer