Fagbrev

Laila (58) var sulten på mer kompetanse – tok fagbrevet

Første (eller siste?) skritt mot å bli sertifisert byggdrifter, var kurset Teori til fagprøven hos AOF Norge.

Portrett, Laila Munthe-Kaas Lund.– Det er jo ikke sånn at du slutter å jobbe som sekstiåring lenger, sier Laila Munthe-Kaas Lund (58).

Hun jobber med kjøpesenterdrift for ISS, og tok fagbrevet i slutten av november 2018. Laila hadde lenge vært ute etter en måte å heve kompetansen sin innen byggdrift, men det var først da ISS foreslo kurset Teori til fagprøven hos AOF Norge at hun endelig gjorde planen til virkelighet.

– Når ISS tilbyr personell ut til kunder, vil jo fagbrevet veie tungt på vektskålen deres. For min del handler det egentlig mer om kompetansen enn selve papiret. Det er en styrke å ha teknisk bredde og allsidig kunnskap. Jeg planlegger jo å fortsette i jobb lenge.

Kursopplevelsen

Laila er langt fra den første som tar et kurs før hun setter seg på eksamensbenken. Mange lærer bedre gjennom undervisning enn ren pensumlesing, og flere er også nervøse for hvordan det blir å ta en eksamen om det er lenge siden de gikk ut av klasserommet for siste gang. Da kan et kurs gi veiledningen som trengs.

For Laila er det kanskje ikke nervøsitet, så mye som det er en litt uvant og krevende situasjon:

– Det kan jo være tungt å sitte med kurs på kvelden etter en hel arbeidsdag, og deretter sette av tid hver eneste uke til å repetere det man har lært. Samtidig er du forberedt og motivert for det. Kurset er veldig lærerikt, må jeg si!


Les mer: Alt du trenger å vite om teorikurs til fagprøven samlet på ett sted


Kombinasjonen av dyktige undervisere og erfarne kursdeltakere skaper en unik dynamikk, synes Laila:

– Deler av fagstoffet kan jeg godt, og jeg har kanskje til og med sett virkeligheten mer enn underviser. Andre ting er man ikke så god i, og trenger en oppdatering. Lovverket endrer seg hele tiden, og som byggdrifter kommer du også borti mange nye tekniske installasjoner som for eksempel solceller. Dette er en veldig fin måte å oppdatere seg og få «foten ned i bakken» på.

Lærer studieteknikk

I skrivende stund har Laila ennå ikke knekt studiekoden 100 prosent:

– Jeg jobber fortsatt med å finne min egen studieteknikk, men AOF Norge underviser og har sendt over lærebøker om det. Det som går igjen er at du må repetere og repetere – særlig det du ikke er så interessert i! Heldigvis kan vi bruke fagbøker til eksamen, så du trenger ikke ha pugging av verdier og formler som nummer én på listen. Det som er viktig er å ha en forståelse så du kan løse oppgaven praktisk, og samtidig dokumentere hva du har gjort.

Helt på tampen nevner hun at kursene på AOF Norge var litt vanskelige å finne, og at hun ellers ville ha tatt kurset flere år tidligere. Det beklager vi, og håper vårt fokus på kursene i bloggen den siste tiden hjelper andre med å finne fram til dem litt lettere. Kanskje er det nettopp du som blir nestemann til å ta skrittet?

New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


5 råd for ADHD i barnehagen


Barn med ADHD kan være en håndfull om du allerede er strukket til bristepunktet....

Les mer

Disse artiklene ble mest lest i 2018


I løpet av 2018 har vi skrevet og publisert mange spennende artikler som leserne...

Les mer

Hva slags rollemodell er du for barna i barnehagen?


I barnehagen lærer vi barna hvordan de skal være, enten vi gjør det bevisst eller...

Les mer