Fagbrev

Da Rozina skulle ta fagbrev ble 77 kolleger med

Hva skjedde egentlig på Oslo Lufthavn i vår?

rozina-nazarRozina Nazar (43) er butikkmedarbeider i Travel Retail Norge på Oslo Lufthavn, Gardermoen, og har jobbet innen salg og service hele livet. Det er klart man jobber opp mye kompetanse i løpet av arbeidslivet, men det betyr likevel ikke at man nødvendigvis har papirer på det. Det er dette Rozina ønsket å gjøre noe med da hun begynte å se på mulighetene for å ta fagbrev.

Som hun selv sier: – Man må jo ha litt yrkesstolthet.

Medlemmer av HK fikk dekket kursutgiftene

Oslo Lufthavn sysselsetter ikke få mennesker. Duty free-butikkene alene teller 961 ansatte, og dersom du tar med de beskattede variantene også, går tallet opp til 1300. Da har vi ennå ikke nevnt én eneste person som har med den faktiske flydelen å gjøre.


Les mer: Alt du trenger å vite om teorikurs til fagprøven samlet på ett sted


Rozina sitter i styret for Travel Retail Norway, og i avdelingsstyret og bransjegruppen til Handel og Kontor (HK). Da hun først bestemte seg for å ta fagbrev, tenkte hun dermed ikke bare på seg selv. Hun ville informere de andre fagorganiserte om muligheten, og oppfordre dem til å bli med på kurset Teori til Fagprøven ved AOF Norge.

Dette var særlig aktuelt ettersom medlemmer av HK får dekket 10.000,- i kursutgifter via deres utdanningsfond. Kurset ble altså tilnærmet helt gratis.

Det var bare noen utfordringer: Aldersspennet gikk hele veien fra 20–65 år, og ikke alle var like komfortable med PC og internett; kurset var nemlig delvis nettbasert. Dessuten jobbet mange skift, og det var vanskelig å finne tid til å reise helt inn til sentrum på en hverdagskveld.

Rozina valgte å forhøre seg med AOF Norge om det var mulig å sette opp et spesialkurs, tilpasset deres behov.

Det var det.

Som følge av denne løsningen meldte hele 77 stykker seg på kurset som startet i 2017, med 44 til klare til å begynne på denne høstens oppfølger-kurs.

Duty free på Gardermoen.
Duty free på Gardermoen.

En unik løsning

Ut fra ønskene til de ansatte i Travel Retail Norway på Gardermoen, satte AOF Norge opp et eget teorikurs like ved arbeidsplassen, med oppmøte i helgene da alle hadde tid. Slik kunne også de som ikke var like digitalt bevandrede få personlig oppfølging og lære fagterminologi og oppgaveskriving.

– Hver dag på jobben spør folk om ikke det er for tungt stoff – de synes det er litt skummelt. Men de har jo jobbet i mange herrens år, og kan faktisk ekstremt mye av det vi går gjennom på kurset. Det gjelder bare å lære begrepene og få noen knagger å henge det på, forteller Rozina.

Hun skryter av underviserne:

– De var utrolig dyktige, og la seg på et nivå slik at alle kom gjennom stoffet. Det var jo et stort gap mellom dem som omtrent kom rett fra skolebenken, og de som ikke hadde vært der på lenge, særlig med oppgaveskriving – men nesten alle besto! Det forteller jeg til dem som er bekymrede. Du må ikke være kjemperask til å lese og god på data, så lenge du har lidenskap og interesse for faget.

Gevinst i ettertid

Rozina forteller at hun har fått mye ut av arbeidet med fagbrevet:

– Det løfter jo kompetansen min. Jeg sitter i styret til Travel Retail Norway, og merker jeg får en helt annen innsikt og forståelse av begreper og budsjett, nå som jeg har en helhetsforståelse av hvordan en bedrift fungerer i alle ledd. Dessuten øker jo fagbrevet lønnen med 9,50 kr i timen, mens vanlige lønnsforhandlinger ofte handler om en krone eller to. Å gå opp så mye i lønn er jo et stort steg!

Likevel er det kanskje de andre, de som var mest engstelige for å ta fagbrev, som Rozina er mest stolt av:

– Det går på selvtilliten. Mange har opplevd at barna sier de er stolte av dem, som tør å gå tilbake til skolen og ta fagbrev. Det gjør noe med arbeidshverdagen, og en viktig faktor for oss var å få løftet folk slik at de føler de kan noe og er verdt noe.

New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Så mye tid må du sette av til fagskolen


Hvem har tid til å studere når du samtidig jobber fulltid? Svar: De aller fleste....

Les mer

Hurra! Fagskolen AOF Norge er fagområdeakkreditert. Men hva betyr det?


Et kraftig kvalitetsstempel som vil gjøre skolen enda bedre i tiden fremover.

Les mer

Kompetanse gir muligheter. Vil du bli truck-, kran- eller maskinfører?


Det er fremdeles mange jobbmuligheter der ute, som ikke tar lang tid å omskolere...

Les mer