Fagbrev Service og Samferdsel

Skill deg ut fra mengden med et fagbrev i Salgsfaget

Det er flust med selgere og butikkmedarbeidere i Norge, men mange av dem er ufaglærte. Ved å ta et fagbrev i salgsfaget, kan du få et stort fortrinn.

Salg er ikke lært på én dag, og det er grunnen til at du må ha enten fireårig videregående utdanning eller fem år i relevant jobb for å få lov til å ta fagbrevet. For å bestå, må du ha kjennskap til:

  • markedsstrategi, markedsføring og salgsarbeid
  • ulike salgsmetoder (telefonsalg, nettsalg, direktesalg, mersalg, gjenkjøp)
  • kommunikasjon og sosial samhandling
  • bruk av teknologiske hjelpemidler

Enten du jobber med bedriftssalg, markedsføring eller bistår kunder personlig i butikk, er det mange grunnleggende prinsipper som går igjen, som hjelper deg med å gjøre en god jobb. Fagbrevet er beviset på at du kan dem.

 

Salgsfaget kan fylle ut hull i kompetansen din

Mange jobber med salg uten å ha studert service og samferdsel på videregående. Et godt eksempel er Liv Åshild, som har fagutdannelse i bokbransjen, men jobber i bokhandel. Typisk har en del studert et annet felt, og ender opp i salg- og markedsføringsstillinger knyttet til det feltet. 

Dersom salg er en stor del av jobben din, kan et fagbrev i salgsfaget være det som skiller deg positivt ut fra andre som bare har fagkompetanse i det dere selger, men ikke salget i seg selv.

Er du helt ufaglært, er du sikkert smertelig klar over hvor mange det er om beinet i den typen salgsstillinger. Fagbrevet hever deg øyeblikkelig over alle dem som ikke har det, for eksempel i jobbsøkeprosesser. Litt urettferdig kanskje, siden ufaglærte som har vært i jobb en stund, ofte kan vel så mye som dem med utdanning men ikke erfaring – men et papirbevis er et papirbevis. 

Sånt teller for mye.

Hvordan tar du fagbrev?

Om du er interessert i å forfølge muligheten videre, anbefaler vi å lese deg opp på vår korte guide til å ta fagbrevet. Kort fortalt består det av først å svare på en teorieksamen, som skrives akademisk, for deretter å utføre den mer praktisk orienterte fagprøven. Begge deler er gratis, og du kan avlegge teoriprøve to ganger i året.

Mange er ganske komfortable med den praktiske biten (og vi lover at dersom du har god erfaring i bransjen, vil du sannsynligvis bestå uten problemer). Teoriprøven derimot, kan være litt utfordrende for noen, særlig om ikke du har så mye akademisk erfaring fra før. Trenger du hjelp til å gå gjennom pensum og lære hvordan du skriver oppgave, er det mulig å ta et teorikurs som støttes av Lånekassen. Dette finnes både i klasseromsversjon og på nett, så du velger varianten som passer best for deg.

Er du klar for å ta neste skritt i karrieren din?

New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Hva vil det egentlig si at hjernen er «uferdig» før 25?


Jobber du med ungdom, er du sikkert kjent med ideen om at hjernene deres ikke er...

Les mer

Når de minste har det vanskelig – ser du psykisk sykdom i barnehagen?


De aller minste blant oss er også de aller mest sårbare. Du som jobber i barnehage...

Les mer

Slik sikrer du en vellykket omplassering


Når en medarbeider skal bytte jobb er det uhyre viktig at du ikke bare tenker fag,...

Les mer