Fagskole Helsefag

Hvordan burde du snakke med pårørende når du jobber i helsesektoren?

Pårørende kan være din viktigste ressurs, men også en ekstra utfordring i hverdagen.

La oss slå et slag for de mange flotte pårørende der ute, som gjør livet enklere for både de berørte og pleierne deres. Med dedikerte pårørende på laget har du kjempeviktige støttespillere som kan steppe inn langt oftere enn du har mulighet til. Det er for eksempel mange slagpasienter der ute som får langt bedre liv fordi en ektefelle dedikerer mye tid og krefter på hjelpe og ta vare på dem.

Hvordan kan du gjøre det enklere for de nære pårørende å hjelpe til, og hvordan møter du best dem som har det vondt?


Lær opp de pårørende

Der du kanskje har bare én time i døgnet, har nære pårørende gjerne hele 24. Jo mer kunnskap de har, jo bedre kan de følge opp. Sørg for å snakke grundig med de nærmeste pårørende og lære dem opp så godt du kan. Fortell i detalj hva som er tilstanden, hva de kan forvente fremover, hvordan veien videre blir for å gi deres kjære best mulig bedring. Du har sikkert lært en del triks etter hvert, så del dem med de pårørende også. Her snakker vi om opptreningsøvelser, faresignaler å se opp for, og hvordan man kan gjøre vanskelige oppgaver litt lettere.


Usikker på noe om fagskole, studier eller lignende? Send inn dine spørsmål her!


Ikke bare vil alt dette hjelpe med å ta av noe av lasten for deg, men det vil gjøre at de pårørende føler seg tryggere. Usikkerhet er noe av det skumleste som finnes, så det føles godt å få svar på de mange spørsmålene de sikkert har. Involver dem gjerne i å sette sammen en rehabiliteringsplan hvis det er aktuelt, som kan bygges på hva pasienten selv er opptatt og blir motivert av.


Informer om tilbud

Ved plutselige skader eller sykdomstilfeller kan det fort føles som å kastes ut på dypt vann uten å vite hvilken vei som leder mot land igjen. Mange aner ikke hva slags hjelp som finnes der ute, så det burde du sørge for å informere om. Dette varierer fra kommune til kommune, så hør eller les litt rundt for å kartlegge hva slags tilbud som finnes (om ikke du vet det godt fra før, selvsagt).

Mange pårørende føler kanskje at de har ansvar for å ta seg av den berørte, så pass på at de forstår at det ikke er noen skam i å trenge en pause. Noen veldig omtenksomme mennesker der ute har en tendens til å glemme seg selv. Dette er ofte dem som trenger avlastningstilbud aller mest! Det kan være betryggende om du også oppgir din egen kontaktinformasjon, slik at de kan få tak i deg om de har spørsmål.


Hvordan forholde seg til pårørende i sorg?

Dessverre er jo ikke rollen som pårørende bare en dans på roser. Mange opplever det som vanskelig å se dem de er glad i syke eller svekket, og det kan gi utslag i overstyring eller kritikk. Andre ganger er de så bekymret for sine kjære at de undervurderer hva de faktisk er i stand til. På den annen side er det også noen som har litt for høye forventninger til bedring, som kan være vondt for deg å måtte «stikke hull på».

Hvis noe av dette gjør din rolle vanskeligere, er det viktig å huske på at det kommer av kjærlighet. De pårørende er jo selv i en sorgprosess, og det kan virke skremmende å gi fra seg kontrollen. Gjør ditt beste for å forklare hva som er realistisk, og få dem til å forstå at en pause er noe av det beste de kan unne seg. Da er din tid med pasienten et godt tidspunkt å ta den pausen. Det vil gjøre rehabiliteringstrening lettere for deg, samtidig som den pårørende forhåpentligvis kan senke skuldrene litt, og overlate ansvaret til noen utenforstående, om enn bare i en times tid.Hva-ville-du-valgt

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Hvor godt forstår du de unike utfordringene til flerkulturelle barn?


Ofte kan det å bli møtt av en kunnskapsrik voksen utgjøre en stor forskjell i et...

Les mer

Hvordan er det å studere Omsorg for mennesker med nevrologiske lidelser?


Gunhild-Irene Vøllestad (50) er helsefagarbeider og har studert ved Fagskolen AOF...

Les mer

Dette burde du vite om hjerneslag


Som helsefagarbeider er det ikke uvanlig å ha mye kontakt med slagpasienter....

Les mer