Fagskole Oppvekstfag

Slik gjør du uttaletrening i barnehagen til en lek

I stedet for å terpe på lyder barnet sier feil, kan du invitere til lek som samtidig trener opp uttalemusklene.

Små barn og «talefeil» går ofte hånd i hånd. Når du skal lære deg ditt aller første språk, samtidig som du skal prøve å forstå verden rundt deg, er det ikke så rart at du kanskje blander en «R» og en «L» her og der. Barn er dessuten veldig forskjellige i når de lærer ting. Det kan være så mye som to års forskjell mellom to barn på et spesifikt utviklingsnivå, uten at det er noe i veien av den grunn.

Så hva er riktig å gjøre, dersom noen av barna i barnehagen blander sammen lyder? Burde du rette på dem, eller heller tenke at det er noe som går seg til av seg selv?

 

Hva er de vanligste talefeilene i barnehagen?

De to vanligste lydene barn sliter med å uttale er «K» og «R». Rulle-R er faktisk den aller mest krevende lyden for mennesketungen som vi bruker i norsk, siden den krever at du på et vis spenner og slapper av tungen samtidig. Sånn sett er barn som bor steder med skarre-R heldige. Den er rett og slett lettere å lage.

Når det gjelder «K» er den ofte vanskelig fordi du lager lyden baki halsen. Et barn som har vansker med å uttale «K» vil som regel bytte den ut med en såkalt «erstatningslyd» lenger fremme i munnen. Disse er lettere å lage. Kattepus blir da for eksempel til «tattepus». Kanskje har du sett noe lignende med bokstaven «G», som fort blir til «D» om ikke du bokstavelig talt holder tunga rett i munnen.

Dette er selvfølgelig ikke noen krise. Det er mye som går litt i ball når man er liten, og stort sett lærer barna ting av seg selv etter hvert som de blir eldre. Men dersom du vet hvordan du gjør en lek av treningen, skader det ikke å hjelpe barna litt på vei.

 

Er det for tidlig å ta tak i talefeil i barnehagen?

I en artikkel for barnehage.no sukker logoped Ingebjørg Skaug over at mange ikke tar tak i talefeilene til barna før skolealder. Hun påpeker at mange tenker at det kan være psykisk skadelig for barna å få høre at de snakker feil, men at det ofte ender opp med at de blir mobbet når de begynner på barneskolen.

Dette kommer selvfølgelig an på hva slags klasse barnet ender opp i, og forhåpentligvis vil de fleste barn ikke mobbe noen bare fordi de sliter litt ekstra med å uttale «R»-ene sine. I så fall er det kanskje de mobbende barna som heller burde ha lært litt om hvordan vi behandler hverandre mens de fortsatt gikk i barnehagen.

Vi foreslår at du ikke setter av tid til direkte uttaletrening, men overlater det til eventuell logoped, dersom foreldrene ønsker det. I stedet skal vi dele noen enkle leker som barna ofte synes er morsomme, og som kan hjelpe med å «oppdage» lyder de ikke visste at de kunne lage.

Bloggen Logopedmamma.com er en god kilde til slike leker, og flere av forslagene under er hentet derfra. Vi anbefaler på det varmeste at du tar en nærmere titt dersom du er interessert.

ufaglaerte-brnehagemedarbeidere-barnehage

 

Fire forslag til uttaleleker

Gurgle med vann

Dersom barnet sliter med lydene baki halsen, som «K» og «G», kan du invitere til å gurgle vann sammen, mens dere lager morsomme lyder. Det kan fort bli en del søl, så ta det gjerne ute eller inne på badet. Ved siden av å være morsomt, kan det gi en «aha»-opplevelse av hvordan man også kan lage lyd bak i halsen, og ikke bare foran i munnen.

 

Ispinneleken

En annen gøyal utfordring er å legge en ispinne på tunga til barnet, og få det til å prøve å snakke uten å ta den ut. Vanlige setninger kommer fort til å høres veldig teite ut med ispinnen på tunga – men samtidig stopper ispinnen tunga fra å gå fram i munnen. Dersom barnet pleier å bytte ut «K» med «T», kan dette være nøkkelen til å mestre uttalen.

 

Knurr som en tiger

Den vanskelige «R»-en kommer gjerne i 7–8-årsalderen, men for å snike inn litt trening kan dere prøve å knurre som tigere sammen. Det er faktisk vitenskapelig bevist (OK, ikke egentlig) at det er morsommere å leke tiger enn å trene på å si «R».

 

Tungetrening

Du kan også hjelpe barnet med å trene opp tungemuskelen (viktig for «R») ved å for eksempel ta litt sjokoladepålegg på nesetippen deres, og utfordre til å prøve å slikke den av. Prøv også å ta øve på å ta tunga ut i munnviken, stikke den som en kul ut i kinnet, og så videre – kanskje som en tåpelig variant av Kongen Befaler?

 

New Call-to-action

 

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Hvordan hjelpe barnas språkutvikling når norsk ikke er morsmål?


Barna i norske barnehager har ikke nødvendigvis norsk som morsmål lenger. Dette er...

Les mer

Fagskolen AOF Norge setter ny rekord med over 650 studenter


I 2016 løsnet det for Fagskolen, og siden har det bare gått oppover. Rektor Marthe...

Les mer

Det er ikke bare lærerne som kan hjelpe ungdom med livsmestring


Kanskje er det faktisk assistentene og miljøarbeiderne som ved siden av hjemmet er...

Les mer