Fagskole

Vanlige spørsmål om Fagskolen AOF Norge

Lurer du på noe om AOF og fagskoleutdanning? Da finner du høyst sannsynlig svarene du trenger her.

Fagskolen vokser i status, og mange begynner å få øynene opp for et yrkesrettet studietilbud som også kan tas ved siden av jobb. Stortinget har vedtatt at Fagskolen skal opp og fram, og den anerkjennes nå som et fullverdig alternativ til høyskole, men er altså mer praksisrettet. Likevel er kunnskapsnivået om fagskole ikke så høyt som det kunne ha vært, så jeg skal bruke dette blogginnlegget til å svare på noen av de vanligste spørsmålene vi får.

Hva koster Fagskolen AOF Norge?

Det er kanskje ikke noe sjokk at det aller vanligste spørsmålet handler om penger. Da kan jeg glede deg med at de fleste utdanningsløpene er offentlig finansierte, slik at du slipper å betale noe for å gå på Fagskolen AOF Norge. Den eneste utgiften er pensumlitteratur og eventuelt materiell som PC, men dette kan du søke stipend for å dekke gjennom Lånekassen eller fagforbundet ditt.

Unntaket er HMS-studiene, som er selvfinansierte. Disse koster kr 73 500, men kan selvsagt også delvis dekkes av lån/stipend.

Hvor kan jeg studere?

Fagskolen AOF Norge tilbyr forskjellige fagskoleutdanninger i Tromsø, Trondheim, Skien, Larvik, Seljord og Oslo. Se oversikten over utdanningene våre for å se hvilke som tilbys der du bor.

Hvordan søker jeg?

For å søke går du ganske enkelt inn på listen over utdanningene vi tilbyr, og velger det du er interessert i, nærmest deg. Så fyller du bare ut skjemaet og legger ved dokumentasjon på enten formell eller realkompetanse. Sistnevnte kan også ettersendes.


Usikker på noe om fagskole, studier eller lignende? Send inn dine spørsmål her!


Hva er opptakskravene?

Så lenge du har enten relevant fagbrev eller kan dokumentere minst fem års relevant erfaring (realkompetanse) kvalifiserer du for å søke. Merk at du må være 23 eller eldre for å søke på grunnlag av realkompetanse. Utover det er det førstemann til mølla som får studieplassen, så det lønner seg å være tidlig ute.

Hva er realkompetanse?

Realkompetanse er minimum fem år med relevant erfaring. Dette kan være via jobb, men også kompetanse du har opparbeidet deg på fritiden. Søkere med realkompetanse stiller helt likt med dem som har fagbrev.

Hvordan skaffer jeg praksisplass?

Praksisordningen er litt forskjellig fra studium til studium, og enkelte har ikke praksis på slutten av studieløpet. Oppvekstfagene har som oftest praksis på egen arbeidsplass, bare med større fokus på feltet du har valgt å fordype deg i. På helsefagskolene er det litt forskjellig. Noen gjennomfører praksis på egen arbeidsplass, men kanskje innenfor et annet felt enn man ellers jobber på. I andre tilfeller trenger man hjelp med å finne en annen praksisplass. Dette hjelper Fagskolen AOF Norge deg med.

Hvorfor er det så forskjellig antall plasser på utdanningene?

Ettersom fagskoleutdanningen er offentlig finansiert, er det også hvilke utdanninger vi får mest støtte til som avgjør hvor mange plasser det blir på hvert studium. Offentlig finansiering er basert på hvilke opplæringsbehov eller behov for kompetanse som er aktuelle, i oppvekstsektoren eller de ulike regionene.

Hva får jeg når jeg er ferdig?

Målet med en fagskoleutdanning er først og fremst å få ny kunnskap, samt bekreftelse på ting du allerede kan, men ikke har følt deg helt sikker på. Dette kan så klart brukes til å få mer ansvar og i noen tilfeller høyere lønn på arbeidsplassen, men vi kan ikke garantere noe.

Ved endt løp får du 60 studiepoeng, som du kan vise til som bevis på kompetanse eller kanskje benyttes til et videre studieløp på høyskole eller universitet. Et toårig fagskoleløp tilsvarer ett år på fulltid.

Ofte stilte soørsmål om fagskole og AOFs oppvekstfag

Relaterte artikler


Fagskole | Oppvekstfag

I debatten om førsteklassingene har vi noe å lære fra barnehagen


Som fagskole med mange studier i oppvekstfag, følger vi selvfølgelig mye med...

Hurra! Fagskolen AOF Norge er fagområdeakkreditert. Men hva betyr det?


Et kraftig kvalitetsstempel som vil gjøre skolen enda bedre i tiden fremover.

Fagbrev | Service og Samferdsel | Bygg- og anleggsteknikk | HMS

Gjør deg klar til å ta fagbrevet med et eget kurs i yrkesnorsk


Ønsker du deg fagbrev, men er redd for å ta eksamen og fagprøven på norsk? Disse...