AOF Norge - Blogg

Sosiale vansker i barnehagen kan ha konsekvenser for resten av livet

Skrevet av Marthe Dirdal | 13. mars, 2021

Ser du barna som sliter med de sosiale kodene? Du kan gjøre en enorm forskjell i livet deres fremover.

Tenker du ofte over hvor mye kunnskap du instinktivt tar i bruk når du omgås andre mennesker? Alt fra hva hvor mye det er greit å snakke om deg selv, til hvor langt du skal stå unna den andre personen, eller hvor lenge du kan holde øyekontakt før det blir rart – dette er ting du bare føler deg fram til i de fleste tilfeller.

Alt sammen har du lært en gang, mye av det da du var veldig liten. Men akkurat som noen barn har ekstra vanskelig for å knekke lesekoden, er det andre som støter på mest motstand når det gjelder de sosiale kodene.

Er du oppmerksom på hvilke av barna i din barnehage som har det sånn?

 

Hvilke konsekvenser har sosiale vansker i barnehagen?

Det som gjør sosial kompetanse i barnehagen ekstra viktig, er hvor mye det har å si for resten av livet ditt. Et barn som er sent ute med å lære de helt grunnleggende reglene, vil oppleve de samme forventningene som de andre til sosial mestring når han eller hun begynner på skolen. 

Tenk deg at du nesten har klart å lære den lille gangetabellen, og så får du servert en eksamen i universitetskalkulus. Sånn er hverdagen for mange barn som begynner på skolen uten å ha mestret det sosiale ennå. Men her er ikke konsekvensen bare dårlige karakterer, men at du ikke får deg venner.

Mangel på vennskap kan føre til alt fra angst og depresjon til konsentrasjonsvansker og raseri. Barna som ofte havner i slåsskamp gjør som regel ikke det fordi de synes det er stas å bli slått i fjeset når de er åtte, men fordi frustrasjonen over å ikke få seg venner blir altoppslukende.

Sånt kan sende et helt liv skjevt ut på sikt.

 

Tegnene på at barnet sliter med det sosiale

Det er ikke så vanskelig å oppdage barna som har det vanskelig sosialt. Først og fremst krever det at du holder øynene åpne. En barnehageansatt skal ikke bare passe på at barna ikke skader seg rent fysisk, men skal være en støtte for de minste i en periode der alt er nytt og må læres.

Sosiale vansker kan utarte seg på forskjellige måter, avhengig av om barnet er utagerende eller innagerende. Noen typiske tegn kan være:

  • Barnet er mye for seg selv.
  • Barnet krangler mye med de andre.
  • Barnet snakker høyt og mye, og forstår ikke gi-og-ta-aspektet i samtaler og lek.
  • De andre har ikke lyst til å leke med barnet.

Er du i tvil, husk at du alltids kan spørre! Det er fort gjort for et barn som har vansker sosialt å enten trekke seg unna, eller å føle seg gjort til syndebukk og dermed bli utagerende. En voksen som bryr seg og tar seg tid, kan utgjøre en kjempestor forskjell!

Dersom du oppdager et barn i barnehagen som trenger litt ekstra veiledning, kanskje du kan sette av litt tid i uka til å snakke med barnet, og jobbe sammen om de sosiale kodene det synes er vanskelige? Ikke bare har du som voksen mye å lære bort, men du kan også være en venn i en periode der barnet trenger det som mes