Fagbrev

Da Trond (50) tok fagbrevkurs hos AOF Norge oppdaget han noe om seg selv

Kunnskap om byggdrift er én ting, men kunnskap om deg selv er om mulig enda viktigere.

Trond Haakon Løken (50) svarer oss på telefon fra toppen av en stige. Han jobber som vaktmester/driftstekniker for Newsec, og har nylig fullført kurset Teori til fagprøven hos AOF Norge i Oslo, som første skritt på veien mot å ta fagbrev i byggdrift.

Det dukket opp noen nye jobber i firmaet, og flere av kollegene hadde tatt kurset tidligere. Med deres anbefaling, og et ønske om å demonstrere kompetansen sin skriftlig, valgte Trond å melde seg på.

– Det var egentlig mest for min egen del. Hvis jeg skulle ønske å bytte jobb i fremtiden, er det fint å ha papirer på det man kan. Sånn er det jo i alle bransjer.

Fornøyd med kursopplevelsen

Kurset foregikk på kveldstid, like ved Tronds arbeidsplass på Youngstorget. De var bare åtte stykker, alle fra tilsvarende firmaer.

– Du får mye ut av relasjoner og erfaringer fra andre kursdeltakere, mener Trond.


Les mer: Alt du trenger å vite om teorikurs til fagprøven samlet på ett sted


Ellers skryter han av undervisningen:

– Jeg synes det var et veldig bra opplegg, og en faglig dyktig lærer. Mye av det var basert på selvstudier, men jeg trengte ikke lese sånn fryktelig. Når du har jobbet med en del ting, er det mye du føler deg trygg på. Det viktigste jeg har lært er kanskje dette med lovverk, regelverk, dokumentasjon, nye normer og alt det miljømessige. Du lærer mye om hvor du finner lover og forskrifter, som du ikke har vært så mye konkret borti, selv om du har hørt om det.

Hva med oppgaveskriving?

– Det er faktisk kanskje den største biten å lære seg – å formulere seg riktig, oppsettet og så videre. Men også her kunne instruktøren vår mye, så han var til stor hjelp!

Lærte noe om seg selv

Likevel er det kanskje ikke hverken papirarbeidet eller de akademiske konvensjoner som var Tronds aller største lærdom i løpet av kurset.

– Jeg er ikke en arrogant type, men du tenker jo litt at «dette kan jeg» når du har jobbet lenge med noe. Når du møter likesinnede i denne typen kurssituasjon, lærer du en del om deg selv og hvor du står hen. Vi tenker sjelden likt, så du skjønner at du ikke er utlært, og tar til etterretning andre måter å jobbe på. Du går ikke bare for deg selv i din egen verden.

Han tenker seg om et øyeblikk.

– Sånn sett har jeg lært at det alltid er mer å lære.

New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Denne pedagogikken hjelper deg å holde bedre kurs for forbundet ditt


I mange tiår har AOF Norge lært opp dyktige veiledere fra fagforeningene....

Les mer

Hjelpepleier Monica Ulseth: – Mennesker er mye mer enn diagnosen sin


Monica Ulseth (44) har jobbet med barn og ungdom med utviklingshemminger i alle år....

Les mer

Torhild (52) studerte Rus og psykisk helsearbeid – ser mye mer enn før


Mer kunnskap hjalp Torhild å lettere oppfatte når pasientene ikke har det bra.

Les mer