Fagskole Oppvekstfag Fagbrev

Disse 7 barna finnes i alle barnehager

Har du jobbet i barnehage en stund, blir du klar over at visse typer alltid går igjen. Kjenner du igjen noen av disse?

Dynamoen

Du mistenker egentlig at Dynamoen er et par tvillinger, fordi det er sjelden han er på mindre enn to steder på én gang. Oppi hvert eneste tre i barnehagen, på huskene som om det skulle vært en rodeo-okse, eller i tottene på de andre barna. Den eneste gangen Dynamoen stopper opp er når han trenger plaster etter å ha skrubbet seg opp nok en gang, og så er det full rulle igjen. Hadde forskerne funnet en måte å utnytte energien til Dynamoen på, ville verdens strømforsyning vært dekket de neste hundre årene.

Geniet

Du glemmer iblant at Geniet er fem år, for han har vokabularet til en elleveåring. Han er snusfornuftig og veslevoksen og sitter gjerne og leser en bok selv (noe han har gjort siden han var tre) og deler obskure faktaopplysninger om månedens interesse. Foreldrene er høyst sannsynlig akademikere som foretrekker å ikke «snakke ned til» ham, og behandler ham først og fremst som en kollega. Det er nesten betryggende de gangene geniet mister fatningen, og tyr til et godt gammeldags femårings-tantrum.

Barn med briller som leser bok. Geniet i barnehagen.

Den Følsomme

Hvis noen var i tvil om høysensitivitet var en ekte greie, så er ett blikk på Den Følsomme nok. Hun er forsiktig, foretrekker å ta ting i sitt eget tempo og nøler med å ta kontakt med andre barn med mindre de tar kontakt først. Det kan virke som et vindkast er nok til å få Den Følsomme til å gråte. Stille vann har som kjent dypest grunn, og du tar deg selv i å lure på hva det er som foregår på bunnen noen ganger. I voksen alder vil hun helt sikkert skrive en helt fantastisk og tåredryppende roman, men enn så lenge står Den Følsomme for tårene selv.

Skravlebøtta

Skravlebøtta er full av anekdoter som ikke går noen vei, og du er heldig nok til å få høre alle sammen. Hver eneste en referer til et omfattende rollegalleri som gjør Game of Thrones til skamme, og du kan lure på hvor i all verden Skravlebøtta har fått en så stor omgangskrets fra. Skravlebøtta er ennå litt for ung til å forstå at ikke du automatisk vet hvem Terje og Frida og onkel Gjermund er bare fordi han gjør det, men han setter pris på at du i det minste er villig til å late som du er interessert. Reisen er målet for Skravlebøtta, og han har sannsynligvis like liten anelse som deg om hva han prøver å fortelle idet han åpner munnen. Det viktigste er å holde praten gående.

Empaten

Empaten er trolig grodd fram i et laboratorium for å være den perfekte rollemodellen til bruk i holdningskampanjer mot mobbing. Hun setter alltid de andre foran seg selv, nesten til det selvutslettende, og trøster dem som gråter. Den Følsomme og Empaten er som skapt for hverandre, og er gjerne bestevenner. Noen ganger kan Empaten fungere som en ekstra ansatt i barnehagen, slik hun alltid skal passe på andre, men pass på å ikke glemme at Empaten noen ganger trenger å bli sett selv også.

Sjefen

Sjefen foretrekker å bestemme hvordan alle skal leke; han vet tross alt bedre enn dem, og det er frustrerende når de ikke hører på. Han nærmer seg sandkassen som et kommersielt byggeprosjekt, og delegerer roller med stor iver. Barna som liker å ha noen å følge er trukket mot sjefen, mens de mer selvstyrte har mindre til overs for ham. Han står i fare for å bli en mobber uten helt å forstå det selv, men han er også barnet med størst sannsynlighet for å eie sin egen millionbedrift i en alder av 20.

Klovnen

Klovnen har ett mål for øyet og det er oppmerksomhet. Alt hun gjør er nøye (eller ikke så nøye) kalkulert for å få både barn og voksne til å le. Dette er sannsynligvis favoritten din eller den mest slitsomme av alle, avhengig av hvor trøtt du er akkurat den dagen. Klovnen vet ikke hva utestemme er, og slipper nesten unna med det. Hennes favorittaktiviteter er rollelek og skuespill – selv om sistnevnte strengt tatt er unødvendig. For Klovnen er hele barnehagen allerede en scene.

New Call-to-action

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Har du prøvd å bruke musikk i rehabilitering av pasienter med slag?


Forskning tyder på at musikk kan hjelpe på å trene opp gange, bygge opp språket...

Les mer

Skill deg ut fra mengden med et fagbrev i Salgsfaget


Det er flust med selgere og butikkmedarbeidere i Norge, men mange av dem er...

Les mer

Vet du tilknytningsstilen til barna i barnehagen?


Som barnehagemedarbeider trenger du neppe å bli fortalt at noen barn er tryggere...

Les mer