Fagbrev

Er det for sent å ta fagbrev i voksen alder?

Det er aldri for sent å ta fagbrev. Fordelene er nemlig store.

Enten du er 25 eller 50, har du mye å hente ved å ta fagbrev. Likevel er det mange som er i full jobb uten å ha fullført videregående opplæring. Kanskje tenker du at du har vært så lenge i jobb nå at et fagbrev er unødvendig, eller kanskje du aldri var særlig teoretisk anlagt, og grøsser ved tanken på å gå tilbake til skolebenken. Kanskje har det bare ikke blitt noe av, selv om du egentlig kunne tenkt deg dokumentasjon på kompetansen din.


Uansett årsak, her er tre veldig gode grunner til å ta fagbrev:

1. Du fyller kunnskapshull du ikke visste du hadde

Har du vært lenge i jobb, er det lett å tenke at du kan det som er å lære om fagfeltet ditt. Likevel får vi ofte tilbakemelding fra dem som har tatt teorikurs til fagprøven hos oss, om at det var en liten oppvekker. Lover, forskrifter, eller smarte teknikker for å gjøre en bedre jobb er blant gevinstene du får etter å ha gått mer teoretisk til verks med en fagprøve.

Ikke bare betyr det at du blir dyktigere etter å ha tatt fagbrevet, men ofte kan de nye perspektivene også gjøre jobben mer spennende igjen.


2. Du stiller sterkere på jobbmarkedet

Skal du bytte jobb, er det gjerne mange om beinet. Veldig ofte vil fagbrevet være utslagsgivende for en arbeidsgiver som skal velge mellom to kandidater – de har tross alt bare dokumentasjon å gå på (i hvert fall om begge gjorde et godt inntrykk på intervju – hvilket ofte krever god dokumentasjon for å bli kalt inn til i utgangspunktet).

Arbeidserfaring er selvsagt positivt, men de fleste opplever en trygghet i å kunne vise til at de er sertifiserte fagarbeidere.


Les mer: Alt du trenger å vite om teorikurs til fagprøven samlet på ett sted



3. Du kan få høyere lønn

Fagbrev har to funksjoner når det gjelder lønnsforhandlinger. For det første er det blant de beste argumentene for at du fortjener høyere lønn. Skal du inn i lønnssamtale, kan du slå i bordet med fagbrevet ditt.

For det andre stiller fagbrevet faktisk visse krav om lønnstrinn. En fagarbeider skal tjene mer enn en ufaglært arbeider. Noe av dette kan utjevnes ved ansiennitet, men særlig om du fremdeles er relativt ung, vil fagbrevet som regel føre til høyere tall på lønnsslippen.


Hva er neste skritt?

Hvis du ønsker å ta fagprøven, har du to muligheter. Enten kan du lese deg opp på egen hånd, eller så tar du et teorikurs som dem vi tilbyr ved AOF Norge. Her lærer du ikke bare stoffet du trenger for å besvare teoriprøven, men også hvordan du best skriver i den akademiske formen som kreves for å bestå.

Er du litt skolerusten, eller bare ønsker å lære i fellesskap med andre som deg, er kursene Teori til Fagprøven perfekte.New call-to-action

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Fagakademiet blir Fagakademiet AOF!


Leser du nettsiden til Fagakademiet, kan du tilgis for å tro at du leser om AOF...

Les mer

Fagbrev: Slik består du teoretisk eksamen


For mange er teorien det skumleste med å ta fagbrev. Slik stiller du forberedt.

Les mer

Det er enklere å ta fagbrevet enn mange tror


Det er viktigere enn noen gang å ha fagbrev. Heldigvis er det ikke så vanskelig som...

Les mer