Fagskole Oppvekstfag Fagbrev

Hvordan tenker egentlig de minste barna?

Små barn er en underlig og kryptisk liten gjeng, men visste du at alt de gjør kan regnes som en egen liten kultur, kalt toddlerkultur?

Førspråklig bevissthet

En av Norges fremste eksperter på de minste barna (1-2 år) er Gunvor Løkken, som etablerte uttrykket toddlerkultur som en felles benevnelse på hvordan de oppfører seg. Toddler kommer av engelsk, og er basert på et uttrykk for å stabbe rundt, slik små barn er kjent for å gjøre.

Løkken snakker mye om førspråklig bevissthet, siden bevissthet naturlig nok har en ganske annen form før man lærer et fullstendig språk. Bare tenk på i hvor stor grad du har hele samtaler med deg selv i hodet. For toddlere er den viktigste uttrykksformen derimot bevegelse.

Det kan kanskje virke tilfeldig når en ettåring reiser seg på stolen og strekker armene i været, men det uttrykker alltid en tanke eller intensjon. Bevegelsene er ofte et forsøk på å kommunisere.

Les mer: Alt du trenger å vite om oppvekstfag, samlet på ett sted.


Imitasjon

En hjørnestein i toddlerkulturen er imitasjon, både av hverandre og av de voksne. Det er slik barna lærer, og når de (som i videoen over) holder lange intetsigende samtaler på tullespråk, er det i virkeligheten et tegn på at de har forstått reglene for hvordan en samtale fungerer, og tester dem ut i praksis. Selv om ikke innholdet akkurat er stort å skryte av, kan man strengt tatt si det samme om mange samtaler mellom fullt voksne mennesker.

Når barna imiterer hverandre, er det også ofte et uttrykk for fellesskap og anerkjennelse. Ved å etterligne den andre sier de i praksis: «Jeg ser at du viser interesse for eller prøver å uttrykke noe, og jeg deltar ved å gjøre som deg.»

Siden barn tenker på denne måten, er det uhyre viktig å vise at du forstår hva de mener når de uttrykker seg. Dette kalles å ha en anerkjennende væremåte. Sier et lite barn for eksempel navnet på en venn, kan det bety alt fra at vennen er savnet, et spørsmål om hvor hun er, eller bare generell begeistring for at hun finnes. Prøv å forstå betydningen bak ordet eller bevegelsen.


Samlek

En nærmest påbudt del av å være liten er å gripe små leker og bastant proklamere «min!». Det å dele kommer senere. Eller gjør det? En teori er at for de minste barna så utstråler små leker en følelse av at de er skapt for én person. Store leker, som en sklie eller tjukkas inviterer på den annen side automatisk til deling.

Du kan teste det ut ved å se hvordan små barn leker mye bedre sammen på slike store leker, der kroppspråket tydelig uttrykker invitasjoner til å bli med. Store leker appellerer direkte til det kroppslige toddlerspråket. Kunnskap som dette er perfekte eksempler på hvordan økt bevissthet rundt barns tenkesett kan hjelpe deg med å skape et bedre miljø for de minste.

New Call-to-action

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Slik blir barna i barnehagen bedre mennesker med høytlesning


Visste du at bøker faktisk lever til de grader opp til sitt rykte? Enten det...

Les mer

Mobbing i barnehagen – hva gjør du?


Hvordan håndterer du mobbing blant mennesker som er så små at de knapt forstår hva...

Les mer

5 råd for ADHD i barnehagen


Barn med ADHD kan være en håndfull om du allerede er strukket til bristepunktet....

Les mer