Fagskole Oppvekstfag Fagbrev

5 råd for ADHD i barnehagen

Barn med ADHD kan være en håndfull om du allerede er strukket til bristepunktet. Her er våre beste tips for å gjøre hverdagen litt lettere for både dem og deg.

Mens de fleste barn kan være ufokuserte og viltre til tider, er det langt oftere en utfordring blant dem som har blitt diagnosert med ADHD. Rastløshet og dårlig impulskontroll er typiske symptomer, og det kan lett forveksles med typisk barneoppførsel. Som Dr. Mark Stein fra Seattle barnesykehus sier i en artikkel om ADHD i førskolebarn: Mens en typisk fireåring burde adlyde de voksne 75–80 prosent av tiden, er det vanlige tallet for dem med ADHD rundt 10 prosent.


1. Straff og belønning – med én gang!

Siden barna med ADHD har et litt underutviklet korttidsminne, er det viktig at du er rask til å belønne og straffe adferd. Vi snakker så klart ikke om spanskrør og godteri, men heller ting som klistremerker eller en kort timeout. Om du klarer å gjøre dette i løpet av så få sekunder som mulig, vil det feste seg mye bedre enn dersom du går gjennom oppførselen på slutten av dagen. Det handler nemlig om å bygge underbevisste koblinger i hjernen.

Pass også på å variere hva slags belønning det er snakk om – selv om noe har fungert før, mister ting raskt sin effekt når nyhetens interesse går over.


2. Gode rutiner, tydelige aktiviteter

Om barnet sliter med å tilpasse seg normer og regler, kan noe av problemet være at det ikke finnes tydelige nok rammer. Det er lettere å skjønne hva som er forventet om hen har en klar forståelse av hva dagen vil innebære. Det samme gjelder bruk av belønning og straff – her kan du ikke være inkonsekvent.

Vit hva barnet er glad i å gjøre, og hjelp gjerne til med å organisere noen aktiviteter. Du har sikkert selv opplevd at det er mye enklere å holde fokus på noe du synes er morsomt, særlig om aktiviteten er klar og tydelig.

Les mer: Alt du trenger å vite om oppvekstfag, samlet på ett sted.


3. Vær positiv

Mye av det vi forventer av barn er vanskeligere å overholde for noen som har ADHD. Det er ikke fordi de er slemme eller uoppdragne, men fordi de lettere lar seg distrahere av noe spennende, eller fordi de lar seg rive litt for mye med om de blir ivrige eller sinte. Da er det ekstra demotiverende å få kjeft, om du faktisk ikke hadde negative intensjoner.

Pass derfor på at du skryter når barnet oppfører seg bra, og belønner mer enn du straffer. Særlig om det er en egen assistent for barnet er det ufattelig viktig at hen gir barnet hovedsakelig positive assosiasjoner. Ellers virker personen bare som en slem inntrenger satt til en egen kjeftepost, og sånt blir det svært lite tillit av.

Les mer: Slik er det å studere barn med særskilte behov


4. Kommuniser med foreldrene

Alle barn er forskjellige, så ikke glem å lytte til dem som kjenner barnet best. Foreldrene har som regel flere smarte tips til hvordan du håndterer en liten villstyring, og det er dumt å la dem bli liggende hjemme når poden leveres. Har det skjedd noe på hjemmebane kan det også være at det vil føre til litt ekstra kaos i barnehagen, og da er det viktig å vite hva som ligger under.

Pass også på punkt tre når du snakker med foreldrene! Det er utrolig demotiverende å bare få høre om når barnet ditt skapte problemer. Ikke glem å dele alt det positive som skjer også.


5. Kommuniser med barnet

Midt oppi alle tipsene kan det være lett å glemme barnet selv, og det er ingen tjent med. Ingen barn har lyst til å være vanskelige. Siden barn med ADHD har lett for å utagere, blir det ofte mye kjefting, og barnet føler seg ikke virkelig sett og hørt. Da er det lett å føle at hele verden jobber mot deg. Ofte skjønner ikke barnet selv hvorfor oppførselen fører til så mye problemer, og da er det nyttig å ha en forståelsesfull voksen som kan hjelpe til med å forklare.

Snakker du ordentlig med barnet kan dere prøve å gjenkjenne noen tegn på når det blir vanskelig å konsentrere seg, og når frustrasjonen begynner å boble. Det betyr at de også kan utvikle noen mestringsstrategier, som å telle til ti, eller si fra til en voksen de stoler på når det blir litt for mye å håndtere.

 

New Call-to-action

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


I debatten om førsteklassingene har vi noe å lære fra barnehagen


Som fagskole med mange studier i oppvekstfag, følger vi selvfølgelig mye med på...

Les mer

Slik blir barna i barnehagen bedre mennesker med høytlesning


Visste du at bøker faktisk lever til de grader opp til sitt rykte? Enten det...

Les mer

Hva kan de yngste barna (0-3) egentlig forstå, og når?


Det er ikke bare enkelt å være liten. Fra øyeblikket du plutselig kastes inn i...

Les mer