Fagskole Oppvekstfag Helsefag

Slik hjalp Mitike utsatt ungdom da Oslo stengte ned

Ungdomshuset Riverside er en viktig ressurs for mange unge. Men pandemien gjorde det vanskelig å møtes.

– Jeg har alltid visst at jeg vil jobbe med mennesker, forteller Mitike Gjerde. Det var bare et spørsmål om hvilket felt.

Da hun tok en bachelor i helse og livsstilsendring, ble hun pekt i retning Riverside ungdomshus på Grønland i Oslo – der ungdom i alderen 15–22 kan møtes og få veiledning i alt fra å skrive en CV til å løse konflikter innad i familien. I tillegg har de praksisplasser i andre etasje, og en gruppe miljøarbeidere som jobber med lokale tiltak i tredje.

Mitike har nå jobbet på Riverside i snart tre år. Tidligere har hun jobbet i barnehage, som personlig assistent og som miljøarbeider for barnevernet. 

– Det var veldig koselig å jobbe i barnehage, men jeg har alltid hatt mest lyst til å jobbe med ungdom og forebygging. Utfordringene du møter på som ung er jo med på å påvirke deg gjennom hele livet, sier hun.

 

To former for målrettet miljøarbeidmitike-jobber-med-målrettet-miljøarbeid

Det var i jobben som miljøarbeider Mitike først ble kjent med målrettet miljøarbeid – enkelt forklart en måte å strukturere sosialt arbeid på slik at du jobber mot noe. Den gangen var det barnevernet som satte målene, og Mitike ble nødt til å vinne ungdommens tillit.

– Mange er nok vant til at de voksne kommer og belærer og sier hva de skal gjøre. Jeg prøver å vise at jeg lytter til det de har å si, og ikke er der for å bruke pekefingeren. Den beste måten å gjøre endringer på er når personen selv klarer å komme frem til det, sier hun.

Akkurat den utfordringen slipper hun ved Riverside. Der er det heller ungdommen som kommer til henne med det de trenger hjelp til. Dermed havner brukermedvirkningen enda mer i førersetet. Det er ingen ekstern aktør som forteller hvilke mål som er viktige å oppnå.

 

Korona skapte utfordringer for ungdomshuset

Det er få som var uberørt av nedstengningen av samfunnet i mars 2020, og Mitike var også blant dem. Riverside ble nødt til å stenge dørene, og dermed sto mange ungdommer i fare for å miste en viktig ressurs i livet sitt. 

– For mange er det jo oss de kommer til dersom det er noe, sier Mitike.

For å opprettholde arenaen, ble hun og de andre ved Riverside nødt til å ta i bruk mer digitale midler. Hun laget blant annet en egen Facebook-konto til bruk som miljøterapeut, og har holdt kontakten med mange via webcam. Som for mange andre, ble 2020 i det minste en god unnskyldning til å digitalisere.

– Det fungerer, men man merker jo at det blir litt mindre personlig, og vi har støtt på noen tekniske problemer. Men vi har bare måttet være mer tålmodige og villige til å bruke tiden det krever, sier Mitike.

13. mai åpnet de opp igjen, men med noen nye restriksjoner.

– Vi har ikke hatt mulighet for å spille FIFA og kort og sånn hvor det er mye kontakt siden mars, sier hun.

I skrivende stund er vi inne i andre runde med nedstengninger. Det har Mitike og de andre løst ved at ungdommene tar kontakt på nett i forkant dersom de trenger hjelp med noe, før de møtes én-til-én med en rådgiver, iført munnbind og med god avstand.

 

Meldte seg opp til Fagskolen AOF Norge

Mitike forteller at etter bachelor-studiet var hun usikker på om hun ville studere videre med én gang, eller om hun skulle jobbe mer først. Så tok korona nesten valget for henne. Åpningstidene ble redusert, og hun fikk mer tilgjengelig tid til å gjøre noe ved siden av jobb.

Hun fikk nyss i studiet Arbeid med Ungdom ved Fagskolen AOF Norge, og diskuterte det med sjefen sin, som syntes det var en veldig god idé. Veien til å melde seg opp ble dermed kort.

– Det jeg synes er veldig spennende med studiet er at vi er fra så mange forskjellige sektorer. Det gjør at vi får et bredere blikk på alt gjennom andres innblikk, synspunkter og erfaringer. Du blir mer forberedt på hva du kan møte og hvordan du kan møte det, sier hun.

Vi er glade for å ha Mitike ombord, og håper at det faglige påfyllet fra Fagskolen AOF Norge vil komme ungdommene på Grønland og Riverside til gode fremover. Med eller uten FIFA.

Intervju med tidligere studenter ved helsefag på Fagskolen AOF Norge.

 

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Det er ikke bare lærerne som kan hjelpe ungdom med livsmestring


Kanskje er det faktisk assistentene og miljøarbeiderne som ved siden av hjemmet er...

Les mer

Hvordan få optimalt ut av internkontroll i norske kommuner


God internkontroll er en enorm ressurs for kommunen din, ikke bare noe du må gjøre...

Les mer

Slik skaper du mer matglede på sykehjemmet


Når så mange eldre er underernærte, er det kanskje måltidene det er noe galt med?

Les mer