Fagskole Oppvekstfag Fagbrev

Når de minste i barnehagen blir stresset (og 3 tips for å hjelpe dem)

Gråting, redsel og klenging – små barn kan være en håndfull noen ganger. Men visste du at det ofte rett og slett skyldes stress?

Vi kan vel alle være enige om at stress i barnehagen stort sett er forbeholdt de overarbeidede ansatte – eller?

Tro det eller ei – stress blant de minste barna er faktisk veldig utbredt. Men hva har de minste å bli stresset over? Og hvordan kan du motvirke det?

Stress fører til mye kortisol i kroppen, og det kan permanent påvirke små hjerner i utvikling. Faktisk har man sett at barn som har vært utsatt for mye stress ender opp med fysisk annerledes hjerner enn andre, og er dessuten langt mer utsatt for psykiske problemer senere.

Det er heldigvis stort sett snakk om ekstreme tilfeller, men det er uansett viktig å redusere stressnivået til de minste så mye som mulig. Denne bloggposten burde hjelpe deg litt på vei.

Hvorfor blir de minste stresset?

Så du har ingen plikter og kan leke og gjøre som du vil hele dagen. Hva i all verden har du å være stresset over?

Vel:

Først og fremst er de minste barna ikke vant til å være skilt fra foreldrene. Tenk over det: Helt siden de satte fot i verden for første gang har de tilbrakt nesten hvert våkne øyeblikk med foreldrene sine. Plutselig er de helt alene på et fremmed sted, fullt av voksne og barn de ikke kjenner. Det sier egentlig seg selv at det kan være ganske overveldende.

Avhengig av personalet i barnehagen kan det også hende at barnet mangler kroppskontakt. Særlig for de førspråklige barna er fysisk nærhet desto viktigere for å føle seg trygge, og de er som regel vant med det fra foreldrene.


Les mer: Alt du trenger å vite om oppvekstfag, samlet på ett sted. 🧒🏼


I tillegg kan det ha ganske direkte forbindelse med at du eller de andre voksne i barnehagen er stresset. Små barn er ikke akkurat nobelprisvinnere, men de er faktisk utrolig smarte når det gjelder å plukke opp hvordan voksne føler seg. Det fører ofte til såkalt speiling, som betyr at de speiler den voksnes humør, og altså blir stresset selv. Barnets logikk: Er de voksne stresset, er det sannsynlig at de burde være det også.

Alt dette stresset som samler seg opp i en liten kropp kan føre til en hel rekke av symptomer, avhengig av både dagsform og barnets personlighet. Gråting, sinneutbrudd, engstelse, og til og med lærevansker er ofte et direkte resultat av at barnet er stresset og overveldet.

Hva kan du gjøre med det?

Så vi har listet opp en del grunner til at barna er stresset. Men det hjelper ikke å vite at de er stresset, om ikke du kan gjøre noe med det.

Her er våre tre beste tips:

  1. Mistenker du at det skyldes mangel på kroppskontakt, er det viktig å holde, stryke, eller vugge de aller minste, eller la de litt eldre få sitte på fanget. Pass på å vise dem genuin oppmerksomhet mens du gjør dette – tester på babyer har vist at klapping uten øyekontakt eller å snakke til dem, heller øker kortisolnivået. De klarer ikke forbinde sensasjonen med noen ekte form for omsorg.

  2. For dem som kan snakke litt, men også de som bare er i bablefasen, kan det gi en betydelig følelse av å bli hørt og forstått om du behandler dem som ekte samtalepartnere. Prøv å speile humøret og oppførselen deres så godt du kan, selv om du bare får «ba ba ba» tilbake.

  3. Er barnet overveldet kan det også lønne seg å la dem få være litt i fred. Merker du at oppmerksomheten din bare gjør vondt verre, kan det hende de bare trenger litt tid til å koble av. Ikke treng deg på et lite barn som allerede sliter med altfor mange nye inntrykk.

Alt dette er så klart veldig generelle tips, og det beste du kan gjøre er rett og slett å bygge opp kompetanse nok til å kunne bedømme selv hva som burde gjøres i enhver situasjon. Har du jobbet i barnehage lenge har du sikkert allerede plukket opp en del smarte metoder.

Føler du at du likevel kunne trengt enda mer kunnskap, er etterutdanning noe mange har fått veldig mye ut av. I tillegg til å være en arena for mye teoretisk kunnskap, er det også et samlested for mange erfarne barnehagemedarbeidere.

Høres det interessant ut for deg, anbefaler vi studiet Arbeid med de yngste barna (0-3 år) i barnehagen. Der vil du lære ekstremt mye om hvordan du best gir de yngste en trygg barnehagehverdag, tilpasset deres egne preferanser og begrensninger.

New Call-to-action

Marthe Dirdal
Skrevet av Marthe Dirdal

Marthe Dirdal er rektor på Fagskolen AOF Norge. Hun har lang erfaring fra utdanningssektoren og brenner for arbeidet med fagskolen og studenter. Den aller største motivasjonen i arbeidet med fagskolen, er å se studentenes reise gjennom læring og utvikling.

Relaterte artikler


Hva gjør musikk så viktig for mennesker med demens?


Ikke bare gjør musikk en forskjell i hverdagen for mennesker som er rammet av...

Les mer

Hvordan burde du snakke med pårørende når du jobber i helsesektoren?


Pårørende kan være din viktigste ressurs, men også en ekstra utfordring i hverdagen.

Les mer

Ser du hva som gjemmer seg bak atferden til barna?


Alle kjenner til utagerende barn, men visste du at de også kan være innagerende?...

Les mer