Fagbrev Service og Samferdsel

Hvorfor ta fagbrev i reiselivsfaget?

Brenner du for reiseliv, kan dette være et smart tidspunkt å styrke kompetansen din på.

2020 har ikke vært noe drømmeår for reiselivsbransjen, for å si det forsiktig. Kanskje er du en av de som har blitt rammet, eller kanskje har du vært heldig. Vi håper uansett at det går bra med deg, og at engasjementet for bransjen består.

Reiselivsbransjen er jo én av de mest spennende bransjene vi har. Det er ikke så rart om du ønsker å fortsette med et fag du brenner for, selv om det har blitt en del vanskeligere.

Da er fagbrevet en god idé.

 

Hvorfor ta fagbrevet?

Dersom ikke du har fagbrevet, kan dette faktisk være et godt tidspunkt å ta det på. Fagbrevet er en god måte å stå sterkere som kandidat når du søker jobb, og kan være et vinnende argument for å beholde den dersom det må gjøres permitteringer eller oppsigelser.

Er du mellom jobber for øyeblikket, kan det være en konstruktiv måte å bruke tiden din på. Det kan også bli lettere å finne en ny jobb når du har fagbrevet i hånden.

Ikke minst vil arbeidet frem mot fagprøven øke kunnskapen og kompetansen din, slik at du kan føle deg tryggere på jobb, og være bedre kvalifisert til å ta på deg andre oppgaver enn du har fra før. Har du flere bein å stå på, blir det lettere å finne fotfeste i en turbulent bransje.

 

Hva må du kunne for å ta fagbrev i reiselivsfaget?

Reiselivsfaget er delt inn i tre forskjellige hovedområder. Det betyr at for å kvalifisere til fagbrev må du mestre alle tre. Disse hovedområdene er:

  • Service- og vertskapsrollen
  • Salg og markedsføring
  • Drift

Er du ufaglært er det ikke usannsynlig at du har fokusert på bare én eller to av disse. Selv om du nok kan en del fra før gjennom praktisk erfaring, må du antakeligvis også lære deg noe teori. Du kan få hjelp til dette via et spesialtilpasset teorikurs hos AOF Norge

Hva innebærer så de forskjellige hovedområdene?

 

Service- og vertskapsrollen

Denne delen av reiselivsfaget handler om å formidle og tilrettelegge opplevelser og informasjon for turistene. Viktige punkter er: 

  • Å kommunisere på norsk, engelsk og å kunne noen viktige fraser på andre relevante fremmedspråk.
  • Tilpasse atferd og kommunikasjon til ulike mennesker og kulturer.
  • Planlegge og gjennomføre aktiviteter og opplevelser.
  • Finne fram til, kvalitetssjekke og formidle informasjon om kultur, historie og turistattraksjoner.

 

Salg og markedsføring

Denne biten handler om å kunne tenke smart om hvordan du og bedriften kan selge og markedsføre bedre. Der service- og vertskap handler om å skape en god opplevelse for kundene, kan vi si at dette handler om å hjelpe bedriften din å nå ut til dem. Da må du kunne:

  • Identifisere de viktigste målgruppene deres, og hvilke behov de har.
  • Forstå og gjøre rede for markedsplanen deres.
  • Velge og bruke forskjellige virkemidler for markedsføring, og kunne utforme enkelt kommunikasjonsmateriell.
  • Initiere og utføre salg og mersalg.

 

Drift

Driftsbiten er kanskje aller mest aktuell for deg som har eller ønsker deg en leder/mellomlederstilling, og er ikke minst kjempeviktig dersom du ønsker å starte for deg selv. Men – selv om du jobber som vanlig ansatt kan mye herfra komme godt med. Du skal kunne:

  • Gjøre rede for bedriftens historie, mål, kjernevirksomhet og så videre.
  • Planlegge arbeidsdagen, og utvikle gode rutiner.
  • Samarbeide med andre aktører for å skape en helhetlig reiseopplevelse for kundene.
  • Bestille varer og tjenester, ta imot bestillinger, betjene kasse og utføre oppgjørsrutiner.
  • Kjenne plikter og rettigheter for både arbeidstaker og arbeidsgiver

 

Er det vanskelig å ta fagbrev i reiselivsfaget?

Fagbrevet krever kunnskap på linje med en fullført yrkesfaglig utdanning på VGS-nivå, så det krever litt innsats, men er likevel fullt gjennomførbart for de aller fleste. Særlig når du har jobbet i bransjen lenge, vil du kunne mye fra før.

Teorien er som sagt ofte det mest krevende, og her finnes det kurs for å hjelpe deg. Kurset kan tas når som helst, men for å få gå opp til fagprøven må du ha fem års relevant arbeidserfaring. Vi anbefaler derfor å først melde deg opp til kurs når du har minimum fire års erfaring allerede.

Etter å ha lært deg teorien melder du deg opp til en teoriprøve hos fylkeskommunen din (avholdes fast to ganger i året). Når du har fått den bestått, kontakter du fylkeskommunen på nytt, og får dem til å arrangere en fagprøve for deg.

Fagprøven er mer praktisk, og foregår typisk over noen dager. Du kan lese mer om hvordan en fagprøve ser ut i praksis her.

Vi håper du kjenner deg inspirert til å ta karrieren din et skritt fremover – og ser deg gjerne på et teorikurs i nær fremtid!

 

Ta meg til kursoversikten

 

Rune Sand
Skrevet av Rune Sand

Rune Sand er leder for 15 dyktige kompetanserådgivere innen fagbrev, som dekker nesten hele Norge. Vi svarer på alle spørsmål, og guider deg igjennom så du får det fagbrevet du trenger. Vi rådgir også når det kommer til finansiering.

Relaterte artikler


Hvordan få optimalt ut av internkontroll i norske kommuner


God internkontroll er en enorm ressurs for kommunen din, ikke bare noe du må gjøre...

Les mer

Gjør deg klar til å ta fagbrevet med et eget kurs i yrkesnorsk


Ønsker du deg fagbrev, men er redd for å ta eksamen og fagprøven på norsk? Disse...

Les mer

Krangling i barnehagen – hvordan lærer du barna å løse konflikter?


Det er mye snakk om å få mer læring inn i barnehagen, men det viktigste en femåring...

Les mer