AOF Norge - Blogg

Skill deg ut fra mengden med et fagbrev i Salgsfaget

Skrevet av Rune Sand | 26. juni, 2019

Det er flust med selgere og butikkmedarbeidere i Norge, men mange av dem er ufaglærte. Ved å ta et fagbrev i salgsfaget, kan du få et stort fortrinn.

Salg er ikke lært på én dag, og det er grunnen til at du må ha enten fireårig videregående utdanning eller fem år i relevant jobb for å få lov til å ta fagbrevet. For å bestå, må du ha kjennskap til:

  • markedsstrategi, markedsføring og salgsarbeid
  • ulike salgsmetoder (telefonsalg, nettsalg, direktesalg, mersalg, gjenkjøp)
  • kommunikasjon og sosial samhandling
  • bruk av teknologiske hjelpemidler

Enten du jobber med bedriftssalg, markedsføring eller bistår kunder personlig i butikk, er det mange grunnleggende prinsipper som går igjen, som hjelper deg med å gjøre en god jobb. Fagbrevet er beviset på at du kan dem.

 

Salgsfaget kan fylle ut hull i kompetansen din

Mange jobber med salg uten å ha studert service og samferdsel på videregående. Et godt eksempel er Liv Åshild, som har fagutdannelse i bokbransjen, men jobber i bokhandel. Typisk har en del studert et annet felt, og ender opp i salg- og markedsføringsstillinger knyttet til det feltet. 

Dersom salg er en stor del av jobben din, kan et fagbrev i salgsfaget være det som skiller deg positivt ut fra andre som bare har fagkompetanse i det dere selger, men ikke salget i seg selv.

Er du helt ufaglært, er du sikkert smertelig klar over hvor mange det er om beinet i den typen salgsstillinger. Fagbrevet hever deg øyeblikkelig over alle dem som ikke har det, for eksempel i jobbsøkeprosesser. Litt urettferdig kanskje, siden ufaglærte som har vært i jobb en stund, ofte kan vel så mye som dem med utdanning men ikke erfaring – men et papirbevis er et papirbevis. 

Sånt teller for mye.

Hvordan tar du fagbrev?

Om du er interessert i å forfølge muligheten videre, anbefaler vi å lese deg opp på vår korte guide til å ta fagbrevet. Kort fortalt består det av først å svare på en teorieksamen, som skrives akademisk, for deretter å utføre den mer praktisk orienterte fagprøven. Begge deler er gratis, og du kan avlegge teoriprøve to ganger i året.

Mange er ganske komfortable med den praktiske biten (og vi lover at dersom du har god erfaring i bransjen, vil du sannsynligvis bestå uten problemer). Teoriprøven derimot, kan være litt utfordrende for noen, særlig om ikke du har så mye akademisk erfaring fra før. Trenger du hjelp til å gå gjennom pensum og lære hvordan du skriver oppgave, er det mulig å ta et teorikurs som støttes av Lånekassen. Dette finnes både i klasseromsversjon og på nett, så du velger varianten som passer best for deg.

Er du klar for å ta neste skritt i karrieren din?